KONČNO

Prva obtožba v aferi Baričevič!

Objavljeno 23. februar 2011 19.41 | Posodobljeno 24. februar 2011 00.30 | Piše: Boštjan Celec

Po naših informacijah je obtožena nekdanja državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu

Sta Pogačnik in Bukovčeva v zadevi Baričevič delala z roko v roki? Njemu je afera spodnesla ministrski stol, njo pa je doletel obtožni predlog.
LJUBLJANA – Slovenska politična afera desetletja bo mogoče le dobila vsaj enega krivca, ljudstvu pa bi se v tem primeru morda celo povrnil kanček zaupanja v pravno državo, kdo od nas bi še utegnil verjeti mlatenju slame oblastnikov, da smo pred zakonom vsi enaki.

Ljubljanski tožilci so namreč na kazenskem oddelku okrajnega sodišča vložili obtožni predlog proti enemu od osmerice osumljenih, da so se šli umazane in nezakonite igrice v zvezi z vračanjem bulmastifov lastniku dr. Saši Baričeviču.

Po naših informacijah je obtožena nekdanja državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Sonja Bukovec. Gre za tesno prijateljico družine Baričevič, ki ji je policija dovolila sprehajati se po prizorišču lanske tragedije na Oražnovi, kjer so psi raztrgali svojega lastnika, da bi tolažila žalujoče.

»Uradna oseba ali javni uslužbenec, ki zato, da bi sebi ali komu drugemu pridobila kakšno nepremoženjsko korist ali da bi komu prizadejala škodo, izrabi svoj uradni položaj ali prestopi meje uradnih pravic ali ne opravi uradne dolžnosti, se kaznuje z zaporom do enega leta,« je člen kazenskega zakonika, po katerem jo bremenijo tožilci.

Pomagala Černetova?

Ta obtožni predlog je uvod v nenadni preobrat v zadevi Baričevič. Bukovčeva je sicer bila že od začetka preiskave ena od osumljenk, vendar pa je tožilstvo kazensko ovadbo proti njej, nekdanjemu kmetijskemu ministru Milanu Pogačniku, vodji službe kmetijskega ministrstva za pravne zadeve Romanu Pečkaju, Tanji Hofman iz službe kmetijskega ministrstva za pravne zadeve in direktorici Vursa Vidi Čadonič Špelič proti koncu lanskega leta zavrglo.

Po pometanju pod preprogo so tedaj ostale le drobtinice in so bile aktualne le še kazenske ovadbe proti dvema kinologoma ter odvetniku, »saj so bila v delu, ki se nanaša na Alenko Černe in Rajka Rotnerja zaradi kaznivega dejanja ponarejanja listin, ter v delu zoper Mira Senico zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe pred okrajnim sodiščem v Ljubljani zahtevana posamezna preiskovalna dejanja,« nam je decembra odgovarjala šefica ljubljanskega tožilstva Tamara Gregorčič.

Javnost je bila osupla in zgrožena, tožilci pa so se v neformalnih kramljanjih branili, da jim drugega kot zavrženje ovadb proti peterici ni preostalo, saj jim policija ni priskrbela dovolj dokazov.

Potem pa se je v televizijski oddaji Pogledi Slovenije zgodila Černetova, ki je izjavila, da ima občutek, da so jo v tej zadevi zlorabili, ter pomenljivo dodala, da je prav desna roka ministra Pogačnika, Bukovčeva torej, od pravnice na kmetijskem ministrstvu Hofmanove zahtevala, da pse vrne Saši Baričeviču, sicer bo ob službo. Tako je dejala: »Iz vsega tega se je dalo vedeti, da je takrat generalna sekretarka pritiskala tudi na gospo Hofmanovo, ker je ta povedala, da se enostavno boji, da bo izgubila službo, če se zadeva ne uredi.«

Čeprav je Černetova po oddaji menda zavrnila sodelovanje s tožilci, dokler bo tudi sama med osumljenci, so organi pregona očitno zbrali dovolj dokazov za pregon Bukovčeve.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Lov za policistom
Deli s prijatelji