GLASOVANJE USPELO

Programski svet odločil: to je novi šef nacionalke

Objavljeno 24. april 2017 20.15 | Posodobljeno 24. april 2017 20.19 | Piše: STA, Pe. J.

Novi generalni direktor je nekdanji pomočnik generalnega direktorja RTVS za poslovno področje Igor Kadunc.

Vlada požegnala dvig rtv-prispevka

LJUBLJANA – Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na današnji za javnost odprti seji odločal o novem generalnem direktorju zavoda. Ker se je Marko Filli odločil umakniti kandidaturo,image je kot edini kandidat ostal v igri za izvolitev nekdanji pomočnik generalnega direktorja RTVS za poslovno področje Igor Kadunc.

Svetniki so najprej prisluhnili Kadunčevi predstavitvi, nakar je sledilo glasovanje. Za izvolitev na mesto generalnega direktorja RTVS mora kandidat v 29-članskem programskem svetu zbrati najmanj 15 glasov (Kadunc jih je zbral 20), kar se ob prejšnjem razpisu tudi po več glasovalnih krogih ni zgodilo. Kandidaturi sta Filli in Kadunc vložila tudi na prejšnjem razpisu, vendar je programski svet Kadunčevo zavrnil kot nepopolno. Tokrat je glasovanje očitno uspelo.

Kadunc, ki je bil pred leti pomočnik generalnega direktorja RTVS za poslovno področje, je v predstavitvi svojega programa dejal, da se je kljub statusu upokojenca za kandidaturo odločil, ker mu ni vseeno, kaj se dogaja z nacionalno RTV-hišo. Brez kakovostne RTVS je po njegovih besedah demokracija v državi »invalidna«.

Poudaril komunikacijo

Stanje na RTVS ni rožnato, je ocenil. Dejal je, da se radiotelevizija že deset let ubada s krizo vodenja, ki se je z leti le še poglabljala. Poudaril je, da je njegov način vodenja stalna komunikacija s sodelavci, od njih pa pričakuje visoke kompetence in pripadnost hiši. Kadunc meni, da ima radiotelevizija tudi težave z organizacijsko kulturo. Zaposleni po njegovih besedah ne smejo biti uradniki, ampak »kreativci«. Napovedal je, da se bo proti sintagmi »ni denarja«, ki je že leta značilna za RTVS, boril s načrtovanjem, ki bo imelo realne temelje.

V Kadunčevem programu vodenja je najti tudi napoved, da se bo najprej lotil oblikovanja tima za spremembe, saj po njegovem mnenju brez sprememb na mnogih področjih ne bo šlo. Opozoril je, da bo nujno pregledati stanje in ugotoviti, kako z razpoložljivim denarjem sestaviti program delovanja vseh uredništev in oddelkov.

Po njegovih besedah je treba spodbuditi iskanje notranjih rezerv, ki jih je kar precej. »Verjetno ne več prav veliko pri delovanju zaposlenih, ampak pri procesih, sodelovanju, iskanju najboljših rešitev,« je dejal. Izrazil je še zadovoljstvo, da je pri zaposlenih na RTVS še vedno prisotna pripadnost hiši. »Od mene ne pričakujte revolucije. Takšna hiša je namreč ne prenese,« je še dodal Kadunc. Štiriletni mandat generalnega direktorja RTVS bo začel že v torek.

Deli s prijatelji