RAZBURJENJE

Priključek jim bodo zgradili pod okni

Objavljeno 18. avgust 2011 21.03 | Posodobljeno 19. avgust 2011 09.00 | Piše: Mihael Korsika

Če ga ne bodo prestavili za 500 metrov, obljubljajo cestne zapore

Iz mirne slepe ulice bi radi naredili avtocestni priključek
ŠMARJE – SAP – Prebivalci Krajevne skupnosti Šmarje - Sap, predvsem tisti z Velikega Vrha, so ogorčeni nad državnim prostorskim načrtom, ki umešča novi avtocestni priključek proti Ljubljani le nekaj metrov pod njihovo naselje.

Že samo gradnjo avtoceste, ki je Šmarje - Sap presekala na polovico, so krajani pred 20 leti sprejeli s kislim nasmehom. Takrat so jim obljubili, da bodo dobili tudi polni priključek na avtocesto, kar pa se vse do danes še ni uresničilo. »V primeru izgradnje avtoceste je ta infrastruktura prinesla več slabega kot dobrega,« pojasnjuje predsednik Krajevne skupnosti Šmarje - Sap Janez Tomažin. Kljub nameščeni protizvočni zaščiti se je občutno povečal hrup, po njegovih besedah so čezmerne tudi vibracije. Zaradi nezgrajenega priključka ves promet poteka skozi središče kraja mimo šole in vrtca, ki ju obiskuje okoli 300 otrok.

Krajani so zato z velikim pričakovanjem pričakali razgrnitev dopolnjenega osnutka državnega prostorskega načrta, zato je bilo razočaranje še toliko večje. Za tamkajšnje krajane je državni prostorski načrt popolnoma nesprejemljiv, zato zahtevajo spremembe.

Ne privoljujejo namreč v to, da se priključek na avtocesto gradi pod njihovimi vrtovi in hišami, saj bi se s tem hrup še dodatno povečal. Ob tem bi spremenjeni prometni režim po njihovem mnenju negativno vplival na prometno varnost. »Številni otroci in krajani bi morali na poti do šole ali avtobusne postaje po novem hoditi ob samem priključku, zato bi se prav gotovo zmanjšala njihova varnost,« je prepričan Tomažin.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Zaradi neizdelanega avtocestnega priključka se prebivalcem pot v Ljubljano in iz nje podaljša za šest kilometrov
Deli s prijatelji