OTROCI IZ KONGA

Pri Hrvatici tudi Slovenci 
kupovali afriške otroke

Objavljeno 19. marec 2013 08.00 | Posodobljeno 19. marec 2013 08.01 | Piše: Sebastijan Ozmec

Zagrebčanka Adriana Sučić Roginić je služila s posvojitvami otrok iz Konga.

ZAGREB, LJUBLJANA – V petek zvečer so hrvaški policisti potrkali na vrata zagrebškega stanovanja znane svetovalke za posvojitev otrok iz Afrike Adriane Sučić Roginić. Zgodba o služenju s sirotami iz Afrike, ki je sledila, je pretresla javnost, Adriana se je namreč namesto s človekoljubno dejavnostjo ukvarjala s prevarami. Pare, ki so zaradi različnih vzrokov posvojili sirote iz Konga, je spravila na beraško palico s tem, ko jim je računala vedno nove in nove stroške za svoje drage storitve, v nekaterih primerih pa so morali celo sami po otroke v Afriko. Prekupčevalka z živim blagom ni delovala zgolj pri naših južnih sosedih, temveč je otroke prodajala tudi v Sloveniji!

Trgovanje s sirotami

V Sloveniji so leta 2011 posvojili 54 otrok, na Hrvaškem pa je posvojitev okoli 150 na leto. Ker pa je parov, ki si želijo otroke, še veliko več, so lahka tarča prevarantov in kriminalcev. Takšna zgodba se razkriva v primeru Adriane Sučić Roginić, lastnice svetovalnice Moja družina (Moja obitelj). Policija jo je eno leto preiskovala zaradi nelegalnega svetovanja in na koncu ugotovila, da je svetovalka izkoriščala pare, ki so želeli posvojiti afriške sirote. Marsikatero družino je s kaznivim dejanjem pripeljala do bankrota. Sledi njenega poslovanja vodijo tudi v Slovenijo, kjer so končale tri sirote iz Konga.

Nekdanja uslužbenka hrvaške varnostno-obveščevalne službe, ki je svojo dejavnost oglaševala z geslom Vi izberete otroka, mi ga dostavimo, je od posvojiteljev nezakonito jemala denar. Že takoj na začetku je zahtevala 33.000 kun, stroški pa so nato naraščali z vedno novimi zahtevami in na koncu v nekaterih primerih dosegli tudi 300.000 kun (približno 40.000 evrov). Kljub plačani vsoti so nekateri pari ostali brez otrok. Vseeno naj bi jih na takšen način na Hrvaškem prodala 20, v Sloveniji pa tri. Sprva je obstajal celo sum, da so bili otroci ukradeni staršem v Kongu, nemirni državi z nenehnim nasiljem, a se je izkazalo, da gre res za sirote.

30 posvojenih

Lastnico agencije za posvojitve je policiji prijavilo ministrstvo za socialne zadeve. Njeno podjetje so že prej pregledali inšpektorji, a niso našli nobene nepravilnosti, saj na Hrvaškem na tem področju vlada pravna praznina. Policisti so kljub temu ugotovili, da je šlo pri njenem delovanju za kaznivo dejanje, in jo aretirali. Po zaslišanju pri preiskovalnem sodniku, ki je zanjo odredil 30-dnevni pripor zaradi možnosti vplivanja na priče in suma pobega, so jo z belim kombijem odpeljali v zapor v Remetinec.

Čeprav so bili posvojitelji žrtve kaznivega dejanja in prevare, jih večina noče sodelovati z organi pregona, bojijo se namreč, da bi jim otroke vzeli. Njihov strah je odveč, saj so pristojni že zagotovili, da se to ne bo zgodilo. In medtem ko brezvestna Adriana čaka na sojenje, njen odvetnik Igor Cišper zanika, da je v zameno za posvojitve in svetovanje jemala denar naivnim družinam, ki so si želele otroka. Zanika tudi, da je bilo posvojenih otrok 30, kot se je pojavilo v javnosti, in trdi, da jih je bilo samo 12, šest postopkov pa še traja.

Posvojitelji se zaradi strahu nočejo izpostavljati in sodelovati s policisti, zato za zdaj še niso znani niti tisti iz Slovenije. S svojo zgodbo pa se je na Hrvaškem že oglasila družina Baričević iz Zagreba in pojasnila, da je Adriana od njih ob podpisu pogodbe zahtevala 5600 evrov za storitve, ko so mislili, da je stvar s tem končana, pa so začeli deževati vedno novi in novi računi. Različne takse v višini 1000 ameriških dolarjev, rojstni list za 1000 dolarjev, dolarskega tisočaka so morali dati tudi za sodišče in nato še 500 za potni list. Ko so vse skupaj zapravili že okoli 25.000 evrov, so ugotovili, da otroka ne bo in da bo najbolje, da se sami odpravijo po njega v Kongo. Družina je imela na koncu vendarle srečo, saj jim je uspelo domov pripeljati malo Naomi, ki je zdaj njihova članica. Manj sreče so imeli tisti, ki so zaradi izsiljevanja prekupčevalke z otroki bankrotirali.

Zaradi dolgov ob hišo

Pretresljiva je tudi zgodba matere samohranilke Sande Blažević iz Bjelovarja, ki je hotela omogočiti dostojno življenje dveinpolletni Numbi, katere mati je umrla zaradi malarije, njenega očeta pa so ubili v enem izmed spopadov v nemirni državi. Da bi jo lahko posvojila in pohlepni Adriani plačala vse storitve, je morala vzeti tri kredite, ker pa jih ni mogla odplačevati, je najprej prodala avto, zdaj pa prodaja še hišo: »Odkar sva se prvič srečali, je ta ženska gledala samo na dobiček in korist, otroci so ji še najmanj pomembni.« Zdaj se tepe po glavi, ker ni opazila znakov, ki so nakazovali, da gre za prevaro oziroma izkoriščanje, a pravi, da jih je spregledala v želji, da bi siroti zagotovila topel dom. Tudi njej je po 15 mesecih prekipelo, zato se je usedla na letalo in se odpravila po siroto. Zase, za dve svoji hčerki in eno posvojeno išče nov dom. Na začetku je za otroke zahtevala 33.000 kun, stroški pa so nato naraščali z vedno novimi zahtevami in na koncu dosegli tudi 300.000 kun (približno 40.000 evrov).

Deli s prijatelji