POHODNIKI

Pri enajstih 202-krat na Kriški gori

Objavljeno 05. februar 2013 17.20 | Posodobljeno 05. februar 2013 17.20 | Piše: Špela Ankele

Andrej Jazbec in njegova vnukinja Sara sta med najbolj pridnimi obiskovalci vrha nad Tržičem.

V soboto na Kriški gori. Foto: Špela Ankele

Ena od njej posvečenih pesmi, teh pa ni malo, jo opeva kot ponos gora, ki ji še mogočni Triglav nežno šepeče: »Ti si meni ljubljena.« S temi besedami bi se lahko strinjalo dvesto (in še eden povrhu) ljubiteljev Kriške gore, ki so se lani vsaj 53-krat, kolikor je bilo nedelj v letu, povzpeli na 1471 nadmorskih metrov visok vrh. Kdor tako vztrajno hodi tja gor, na hišno goro Tržičanov in okoličanov, in se ob vsakem vzponu vpiše v modro knjigo z debelimi platnicami, skrbno shranjeno v planinski koči, si na koncu leta zasluži laskavi naziv junak Kriške gore. Večina teh se je ob koči zbrala konec tedna, ko je tu potekala podelitev priznanj največjim zaljubljencem v Kriško goro.

Zdravica s košutnikom

Od jutra je z neba kapljalo. Kaj kapljalo – lilo. In le približno sto najbolj vztrajnih je, premočenih do kože, a srečnih, da so v takem vremenu prehodili približno tri strme kilometre, prišlo do koče. Mnogi so se spomnili, da je bilo lani ta čas podobno neprijetno vreme – le da se takrat proti planincem ni zarotil dež, temveč mraz, saj je termometer pred kočo kazal neverjetnih minus 17 stopinj Celzija.

Pohodniki so se zaradi razmočenega terena na Kriško goro v soboto večinoma vzpenjali po klasični poti. Pot jih je vodila od vasi Gozd mimo Ivanine in Dohtarjeve klopce, nato so morali premagati še s koreninami posuto strmino do klopce kovača Pajota. Po prihodu iz gozda so jo vse do vrha ucvrli še mimo Štefanove klopce, kjer so se neprijetne dežne kaplje že začele spreminjati v nekoliko bolj idilične snežinke.

Pri koči so planince poleg prijateljsko razpoložene družbe pričakale tekoče dobrote: od limonc, z grenkobo prežetega košutnika ali čisto običajnega šnopca do nepogrešljivega planinskega čaja. Tega je zakuhala venomer nasmejana Martinka, ki je, preden jo je zaneslo na 1471 metrov, žejne in lačne planince razveseljevala na samem koncu najvišje ležeče slovenske ulice – na Kredarici. Po začetni okrepitvi, ki je bila pri vsakem premočenem in premraženem pohodniku dobrodošla, je neutrudni oskrbnik Vinko Zadnikar na mize znosil še klobase z zelenjavno prilogo.

Lani 20.000 vzponov

V Planinskem društvu Križe so pred davnimi 21 leti začeli akcijo Prijatelji Kriške gore in še danes skrbno vodijo statistiko vpisov v knjigo, v katero se vsako leto vpisuje več vztrajnežev. Kriški planinci so sešteli vse vzpone in ugotovili, da se je lani v znameniti knjigi nabralo kar 20.000 podpisov. Računali so naprej in ugotovili, da se, če te pohode pomnožimo s šestimi kilometri, kolikor jih planinci po navadi prehodijo od izhodišča do vrha in spet nazaj, v enem letu pod marljivimi nogami nabere 120.000 kilometrov. To pa je, so še naprej žonglirali s številkami, toliko, kot če bi trikrat po ekvatorju prehodil pot okoli sveta!

In kdo so bili tisti, ki so lani največkrat videli kočo na Kriški gori? Dejan Vukotič (357 vzponov), Dragoljub Babić (316) in Andrej Jazbec (290) med moškimi, med ženskami pa Mladenka Lorenčič (290 vzponov), Anica Klajnšek (268) in Mirjana Žabkar (241). A tu se kategorije junakov ne končajo, saj se tja vztrajno vzpenjajo tudi mladi rodovi, ki pa morajo, da bi postali junaki, doseči polovično normo. Med nadobudneži je bila lani najbolj vztrajna 11-letna Sara Jazbec z osupljivima 202 vzponoma, njeni poti pa sta sledila še mladi Nik Bogataj (59 vzponov) in komaj sedemletni David Boncelj (38 vzponov), ki je rosnim letom navkljub letos že drugič postal junak Kriške gore. Ker gorske kilometre tako vztrajno nabira tudi mladi rod, se Planinskemu društvu Križe ni bati za prihodnost akcije, ki že debeli dve desetletji združuje junake Kriške gore. Vsi omenjeni so letos dobili kipce medvedov, ki so na Gorenjsko prihlačali kar s Kočevskega, prav vsi pohodniki, ki so dosegli magično normo, pa so prejeli medalje, ki jih je izdelal 82-letni domačin Vinko Ribnikar, sicer še eden od zvestih obiskovalcev Kriške gore.

Kogar je zamikalo, da bi se letos vpisal med junake, pa še namig: v novi sezoni se bo treba na 1471 nadmorskih metrov vzpeti »le« 52-krat, saj so v PD Križe že skrbno prešteli, da je na letošnjem koledarju natančno toliko nedelj.

Deli s prijatelji