SPET DELUJEJO

Preobrat po kraji 4700 bitcoinov: poglejte, kaj sledi

Objavljeno 21. december 2017 11.43 | Posodobljeno 21. december 2017 11.43 | Piše: STA, P. Pa.

Pravijo, da so pridobili tuje vlagatelje in da bodo povrnili ukradena sredstva.

Kakšna je prihodnost bitcoina?

LJUBLJANA – Slovenska družba NiceHash, ki se ukvarja z rudarjenjem kriptovalut, je dva tedna po hekerskem napadu, v katerem so izgubili okrog 4700 bitcoinov, ponovno vzpostavila delovanje spletne strani. Kot so zapisali, preiskava napada še poteka, pridobili pa so tuje vlagatelje, s katerim bodo »rudarjem« lahko povrnili ukradena sredstva.

Družba je v danes objavljenem pojasnilu na spletni strani zapisala, da so s skupino tujih vlagateljev zagotovili sredstva, s katerim bodo svojim uporabnikom zagotovili stanje na računih, kot je bilo pred hekerskim napadom. Več podrobnosti o povračilih bodo, kot so navedli, naznanili 31. januarja. Do takrat morajo urediti vse pravne podrobnosti.

Bitcoini izginili

Njihov sistem je bil napaden 6. decembra. V »sofisticiranem napadu« so jim odtujili vse bitcoine, ki so bili v času kraje vredni približno 56 milijonov evrov. Preiskava napada še poteka, pri tem pa avtorji slovenske družbe sodelujejo s preiskovalci in forenziki. Po napadu so okrepili tudi varnostne ukrepe.

Družba je policijo sama obvestila o napadu, kriminalisti pa preiskujejo sum tatvine, pri kateri se obravnava povzročitev večje materialne škode oziroma pridobitev protipravne premoženjske koristi. S primerom se ukvarjajo za to usposobljeni kriminalisti oddelkov za računalniško preiskovanje. Kot so danes za STA pojasnili na Generalni policijski upravi, »preiskava intenzivno poteka«. Več podatkov pa zaradi varovanja interesa postopka še ne morejo posredovati.

Avtor in glavni razvijalec sistema v družbi NiceHash Matjaž Škorjanc je po hekerskem vdoru dejal, da v ozadju napada najbrž niso bili finančni interesi, temveč škodovanje platformi. Po njegovem mnenju je bil ta napad eden največjih in najbolj sofisticiranih hekerskih napadov v kriptosvetu vseh časov.

Kako poteka rudarjenje?

Kriptovalute je mogoče kupiti v menjalnicah ali si jih prislužiti z delom, najpogosteje rudarjenjem kriptovalut. Rudarjenje kriptovalut je, poenostavljeno povedano, odkrivanje novih kovancev. Uporabniki si namreč kriptovalute nenehno izmenjujejo, vse transakcije, opravljene v določenem obdobju, pa se zberejo v seznam, ki se imenuje blok. Naloga rudarjev je, da transakcije potrdijo in jih zapišejo v glavno evidenco, ki se imenuje veriga blokov oziroma blockchain.

V glavni knjigi so zapisane vse transakcije, ki so bile kadar koli opravljene med dvema naslovoma kriptokovancev kjer koli v omrežju. Ko je ustvarjen nov blok, se ga doda v verigo blokov, ki se tako neprestano posodablja. Vpogled vanjo imajo vsi uporabniki kriptovalut.

Rudarji med seboj tekmujejo, da bi prvi dokončali določen blok. To počnejo z uporabo posebne programske opreme. Vsakokrat, ko nekdo uspešno ustvari verigo blokov, za nagrado prejme kriptovaluto v določeni vrednosti.

Deli s prijatelji