BREZ SOGLASJA

Prenove hiše ni hotel, zdaj ga mečejo ven

Objavljeno 30. november 2017 21.45 | Posodobljeno 30. november 2017 21.36 | Piše: Gordana Stojiljković

Miroslav King ni soglašal s prenovo, zdaj dolguje 20.000 evrov. Vse kaže, da mu bodo mansardno stanovanje zato zarubili.

MEŽICA – »Dejstvo je, da danes ne vem, ali sem lastnik stanovanja ali ne, nisem ne krop ne voda, niti ne vem, koliko bo še poskusov kraje in vpisa mojega pošteno plačanega stanovanja, ki sem ga iz hleva spremenil v bivalno površino. Vanj sem v 23 letih vložil najmanj 43.000 evrov, da smo sploh lahko živeli v tej hiši, a tega nihče ne upošteva. Zdaj bi mi želeli vzeti okoli 174 kvadratnih metrov veliko stanovanje, vredno okoli 200.000 evrov, zaradi izvršbe dolga v vrednosti 14.000 evrov z obrestmi,« jezno razlaga 67-letni Miroslav King iz Mežice.

Kot je pojasnil, sta z ženo Miro leta 1993 od Rudnika Mežica odkupila stanovanje v mansardi večstanovanjske hiše ter solastniški delež skupnih prostorov. Žena mu je leta 2000 z notarsko overjeno pogodbeno izjavo o lastništvu odstopila svoj delež, tako da je Miroslav edini lastnik. »Vse od nakupa sem v vzdrževanje in obnovo zgradbe ter hleva in preostalih površin vložil veliko denarja, saj stavba ni bila primerna za bivanje; 54 prosilcev si jo je ogledalo, pa nihče ni hotel živeti v njej, v takšnem stanju je bila,« pojasnjuje King in dodaja, da se je v tem času, ker Rudnik Mežica kljub prošnjam, da bi ustanovili rezervni sklad za hišo, v kateri je sedem stanovanj, tega ni storil, vzdrževalnih del lotil kar sam. »Imela sva majhne otroke, zato sem poskrbel za zmanjšanje in odstranitev plesni iz objekta, skupne prostore hiše sem opremil z elektriko, 22 let sem vsako leto prekril med 7 in 12 kvadratnih metrov strehe na svoje stroške. Uredil sem vrt in poskrbel za fasado, prenovil dimnik, uredil odtoke, postavil nove instalacije,« našteva King, ki se je znašel v brezizhodni situaciji, ko lahko vsak čas pristane na cesti.

Soglasja ni dal

Kot upravitelj večstanovanjske hiše se je nenadoma pojavilo Stanovanjsko podjetje RM upravljanje z nepremičninami, »s katerim pa stanovalci nimamo nobene pogodbe in nismo imeli niti zbora lastnikov, na katerem bi odločali o upravitelju stavbe«. »RM je začelo samovoljno generalno prenovo stavbe, torej menjavo strehe in prenovo fasade, čeprav bi za tako velika dela potrebovali stoodstotno soglasje vseh stanovalcev. Jaz tega soglasja nikoli nisem dal, saj sem hotel, da se prej uredi izmera stanovanja, ki po podatkih Gursa obsega štiri namesto enega stanovanja, kar bi moral izvesti Rudnik Mežica po kupo-prodajni pogodbi. Zaradi tega sem imel veliko škodo, saj zato ne dobivam varstvenega dodatka, kar mi onemogoča normalno preživljanje starosti ter mi povzroča stres in ogroža mojo eksistenco,« navaja King. Skratka, upraviteljeva obnova je stekla, tudi zato, ker je soglasje za njo leta 2004 podpisala njegova žena Mira.

»A ona ni lastnica. To svoje soglasje je poskušala preklicati tudi sodno, a neuspešno,« pojasnjuje. Ko je upravitelj dela končal, je King dobil na mizo račun za 14.115 evrov za »njegov« del strehe. »Za prekrivanje so uporabili strešnike tondach, katerih kvadratni meter skupaj z delom stane med 25 in 32 evri. To pomeni, da bi morali za 400 kvadratnih metrov strehe nerazdelno plačati 14.000 evrov, kar pomeni, da bi moral za svoj del strehe plačati kvečjemu 2300 evrov, če računam po najdražji postavki,« se razburi King, ki dodaja, da 70.000 evrov, kolikor je stala obnova, »kaže okoriščanje posameznikov«. Pove še, da za opravljena dela nikoli ni videl nobenega računa, »nikoli nisem bil seznanjen z nobenim načrtom vzdrževanja niti s predvidenim zneskom, potrebnim za izvedbo del«. Zaradi vsega skupaj računa za opravljena dela ni plačal.

V osebni stečaj

Da pa je mera polna, dodaja, je RM Miro leta 2006, čeprav uradno že od leta 2000 ni lastnica polovice stanovanja, obravnaval kot lastnico in od nje terjal dolg. »Zaradi slabega zdravstvenega stanja, ki se mi je v tem obdobju še poslabšalo, saj sem bila psihično in fizično izžeta, poleg tega pa brez službe, sem bila prisiljena sprožiti osebni stečaj,« dodaja Mira. Negotovost je trajala od leta 2006, ko je nastal »dolg« do RM oziroma je ta podal izvršbo, do decembra 2012, ko je sodišče izdalo sklep o odpustu obveznosti stečajnega dolžnika.

A če so Miri King dolg odpisali, Miroslavov ostaja. Upravitelj RM je zato zoper Kinga vložil izvršbo na nepremičnino. »Trikrat so že prišli nekaj merit in mi poskušajo vzeti stanovanje, pri tem pa nič ne upoštevajo, da je to vredno desetkrat več, kot je moj domnevni dolg,« pravi King. Izvršba je še v teku, King pa opozarja, »da za prodajo stanovanja ni nobene pravne podlage, saj ni bilo 100-odstotnega soglasja za izvedbo generalne prenove stavbe, ki je nezakonita podlaga za dolg, prav tako ni nobene sodbe, ki bi ugotovila, da sem dolžnik, dokazi, ki bi potrjevali mojo krivdo kot dolžnika, mi niso bili nikoli predloženi,« navaja sogovornik. 

»Dela so bila izvedena v skladu s predpisi«

»Terjatev Stanovanjskega podjetja RM iz naslova obnovitvenih del je bila ugotovljena s pravnomočno sodbo okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu (8. 9. 2007) in sodbo višjega sodišča v Mariboru (21. 10. 2008). V tem postopku sta imeli obe toženi stranki, torej gospod in gospa King, pooblaščence. Sodbi dokazujeta, da so bila vsa dela izvedena v skladu s predpisi in da so bile sklenjene vse za to potrebne pogodbe in pridobljena soglasja,« odgovarjajo v odvetniški družbi Miran Ocepek, ki zastopa interese RM. Na podlagi teh sodb, navaja odvetnica Jerneja Rošer, je bil zoper dolžnika vložen predlog za izvršbo zaradi plačila glavnice 14.115 evrov, med drugim je bil opravljen rubež nepremičnin. »Nad gospo King je bil v letu 2009 uveden postopek osebnega stečaja, upnik pa je v postopku osebnega stečaja prijavil svojo terjatev. Ker je stečajni upravitelj prijavljeno terjatev prerekal, je upnik vložil tožbo zaradi ugotovitve obstoja prerekane terjatve v višini 20.136 evrov in s tožbo v celoti uspel. Upnik je nato ponovno prijavil terjatev in ločitveno pravico na nepremičninah,« še dodaja Rošerjeva. Izvršba je še v teku.

 

Deli s prijatelji