POD DROBNOGLEDOM

»Preiskava KPK motnja v pogajanjih z ZaAB«

Objavljeno 14. avgust 2014 21.07 | Posodobljeno 14. avgust 2014 21.07 | Piše: STA, S. U.

SMC bo nadaljevala pogajanja z Desusom, SD in ZaAB, a Cerar priznava, da je motnja v pogajanjih z ZaAB dejstvo, da je KPK vzel pod drobnogled postopek izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja.

LJUBLJANA – Predsednik SMC Miro Cerar ocenjuje, da umik NSi iz pogajanj ni dober za Slovenijo. SMC bo nadaljevala pogajanja z Desusom, SD in ZaAB, a Cerar priznava, da je motnja v pogajanjih z ZaAB dejstvo, da je KPK vzel pod drobnogled postopek izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja. To ima vpliv na razmislek o sodelovanju z ZaAB, je dejal.

Kot je glede predlogov kandidatov za evropskega komisarja v današnji izjavi novinarjem dejal Cerar, je z načinom izbire nezadovoljno tudi članstvo SMC, prav tako je temu izrazito nenaklonjeno javno mnenje. Zadevo preiskuje tudi protikorupcijska komisija.

»To ima vpliv na razmislek o bodočem sodelovanju z ZaAB,« je dejal Cerar, a dodal, da tega vpliva v SMC še niso dokončno testirali, saj se v pogajanjih za vstop v vlado posvečajo sorodnosti programov.

Predvidoma v torek ali sredo bo SMC sklicala tudi svet stranke, na katerem bodo sprejeli odločitve o tem, s kom si želijo v koalicijo. To je Cerar poudaril tudi ob vprašanju o sodelovanju z ZaAB, ki ji predseduje Alenka Bratušek.

Cerar sicer ocenjuje, da umik NSi iz pogajanj ni dober za Slovenijo. »Očitno so se odločili, da ne želijo prevzeti odgovornosti za spremembe, katerih nosilci bomo v bodoči vladi,« je dejal.

Odločitve NSi ne jemlje osebno

A tega, kot pravi, ne jemlje osebno, saj je to politična odločitev NSi. »To lahko razumem, a tega ne odobravam. Menim, da je to zamujena priložnost, ki jo bo NSi morala sama presoditi,« je še povedal. Prav tako ocenjuje, da umik NSi iz pogajanj ne bo bistveno spremenil hitrosti oblikovanja nove vlade.

Zatrdil je, da si SMC sprememb ne boji in si bodo zanje prizadevali, saj je Slovenijo treba popeljati iz krize. Po Cerarjevem mnenju bodo v ponedeljek naredili večji korak k novi vladi, prihodnji teden bodo verjetno že znane dokončne oblike koalicije.

Kot je ocenil Cerar, koalicijskega sporazuma zaradi umika NSi iz pogajanj ne bo treba revidirati. Z morebitnimi koalicijskimi partnerji se bodo pogovorili in se posvetili vsebini. Če bodo ugotovili, da je treba še kaj spremeniti, bodo to storili, sicer pa ne.

Vsekakor si bodo v SMC prizadevali, da v sporazumu ostanejo tiste rešitve, ki so nujne za izhod Slovenije iz krize in za to, da Slovenijo normalizirajo kot državo, je zagotovil Cerar.

Deli s prijatelji