ANKETA

Prehitel je Janeza Janšo in Dejana Židana

Objavljeno 18. december 2017 11.20 | Posodobljeno 18. december 2017 11.20 | Piše: S. U.

Slovenci smo očitno zelo ponosni na lastno državo, razočarani pa nad demokracijo.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Tokratna anketa Dela odgovarja na vprašanje, kateri predsednik politične stranke je najbolj zaupanja vreden. Največ jih je navedlo Marjana Šarca, nedavnega predsedniškega kandidata, sicer predsednika stranke Lista Marjana Šarca (14,4 odstotka). Sledijo prvak SD Dejan Židan in predsednik SDS Janez Janša z 12,3 odstotka, Miro Cerar (7 odstotkov), Ljudmila Novak (6,7 odstotka), Luka Mesec (6,3 odstotka), Bojan Dobovšek (3,4 odstotka), Zmago Jelinčič, Zoran Janković, Alenka Bratušek, Karl Erjavec, Marko Zidanšek in Aleš Primc. A kar 19,6 odstotka vprašanih je odgovorilo, da nobeden od predsednikov političnih strank ni vreden zaupanja, 5,6 odstotka pa jih je odgovorilo z 'ne vem'.

Dodajmo še, da so anketiranci zelo ponosni na Slovenijo, malo manj pa na demokracijo; 55 odstotkov prebivalcev Slovenije je ponosnih oz. zelo ponosnih na svojo domovino, precej razočarani pa so nad stanjem demokracije v državi, delovanjem DZ ali vladajoče koalicije, še najbolj nad delovanjem političnih strank.

Anketo je za uredništvo časnika Delo opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik na vzorcu 530 anketiranih med 13. in 15. decembrom.

Deli s prijatelji