NA KOŽO

Predvolilni bombončki

Objavljeno 10. december 2017 23.35 | Posodobljeno 10. december 2017 23.36 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: kolumna

Z obljubami do podpore volivcev.

Bližje ko so volitve, bolj poskušajo nekateri politiki z deljenjem predvolilnih bombončkov in različnimi obljubami pridobiti podporo volivcev. Tako je povsod po svetu in nič drugače ni pri nas. Volivci bi morali zahtevati, da jim namesto kratkoročnih predvolilnih bombončkov, ki delujejo le kratek čas, ponudijo sistemske rešitve za probleme navadnih ljudi, s katerimi se vsak dan soočajo. Slovenija ima danes vsaj dva velika sistemska problema, ki sta dolgoročno nevzdržna in vplivata na nižji življenjski standard.

Pogoji za upokojitev so se zaostrili, čakalne dobe v zdravstvu pa podaljšale.

Prvi je, da naš pokojninski sistem sistematično ustvarja reveže, drugi takšen sistemski problem pa so nedopustne čakalne dobe v zdravstvu. V zadnjih letih so se tako pogoji za upokojitev močno zaostrili, čakalne dobe v zdravstvu na preiskave in posege pa precej podaljšale. Vzemimo primer, da se upokoji nekdo, ki ima polnih 40 let delovne dobe, v kateri je prejemal povprečno slovensko plačo. Pokojnina te osebe s polno delovno dobo bo okrog 580 evrov, mesečni prag tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo pa je lani znašal 596 evrov. 

Z minimalno plačo pa je mogoče doseči pokojnino, ki je le malo višja od socialne pomoči. Namesto da bi s sistemskimi ukrepi reševali ta razvojni in socialni problem, poskuša »upokojenska« stranka nekaj mesecev pred volitvami podcenjevati volivce s predlogom malo drugačnega usklajevanja pokojnin. Problem v Sloveniji je, da skoraj ni več razlike med tistimi, ki so 40 let trdo delali, in tistimi, ki ne samo da nimajo polne delovne dobe, ampak sploh nimajo delovne dobe ter prejemajo socialno pomoč. Podoben sistemski problem imamo na področju zdravstva, ki odlično deluje, vse dokler ne izgubite plombe ali morate na pregled k specialistu na sekundarni ravni. Takrat padete v mlin sistemskih zastojev. Pacient bi tako moral vizionarsko vsaj pol leta prej predvideti, kdaj bo izgubil plombo, da bi pravočasno prišel na vrsto pri izbranem zobozdravniku. Zato bi morali volivci skrbno spremljati, kdo ponuja sistemske rešitve za njihove težave, kdo pa jih samo zavaja z na videz všečnimi, a samo kratkoročnimi predvolilnimi bombončki.


 

Deli s prijatelji