POLITIČNI BOJ

Predsedničin mož suval
njenega protikandidata

Objavljeno 23. februar 2013 13.30 | Posodobljeno 23. februar 2013 13.30 | Piše: Vladimir Jerman

Grobi politični boji se ne bijejo le v strankarskih vrhovih na državni ravni.

Predsednik kandidacijske komisije Drago Kovačič (foto: Dejan Javornik).

KAMNIK – Po Veronikinem mestu gre glas o načinu, kako so izvolili novo vodstvo občinske organizacije DeSUS s predsednico mag. Julijano Bizjak Mlakar. Volilna skupščina naj bi bila zaradi vrste nedopustnih napak nelegalna, kandidacijske liste pa izmaknjene – prijavo o tem naj bi policija že posredovala tožilstvu.

Predsednik OO DeSUS Gordan Ambrožič je na 20. decembra sklicani volilni skupščini rekel, da bo nova predsednica Bizjak Mlakarjeva. A so tisto skupščino zaradi ugotovljene neurejenosti celotne dokumentacije preložili, za vse kandidacijske priprave z volilno listo in vabili vred pa izvolili kandidacijsko komisijo s predsednikom Dragom Kovačičem in članoma Ivo Humar ter Martinom Gruberjem.

Ključna Julijana

Ker zgodbo zaznamuje Julijana Bizjak Mlakar, kratko povejmo, da je leta 2009 še kot članica Socialnih demokratov Boruta Pahorja v državnem zboru zamenjala umrlega poslanca Aleksandra Ravnikarja. Spletna Wikipedija piše: »29. septembra 2011 je izstopila iz SD, s čimer je želela opozoriti na škodljive procese na področju zdravstva, ki jih omogočajo dobro plačani funkcionarji in javni uslužbenci, tudi člani SD, ki so najbolj odgovorni za varovanje javnega interesa v državi. Nato je postala članica DeSUS in je 6. oktobra istega leta izstopila še iz poslanske skupine Socialnih demokratov; hkrati je tudi napovedala, da bo na državnozborskih volitvah leta 2011 nastopila na listi DeSUS v Kamniku.« Res je kandidirala, a ji ni uspelo.

Iz občinskih kuloarjev pa prihaja, da ji je predsednik kamniškega odbora SD po izstopu zagrozil, naj za DeSUS ne krade esdejevih članov.

Zdaj pa k volilni skupščini. »Liste predlagateljev za novo občinsko vodstvo DeSUS so prihajale na Ambrožičev naslov,« pove Drago Kovačič, »da bi jih kandidacijska komisija 4. februarja pregledala in predlagane kandidate vpisala na volilno listo. Kako smo bili presenečeni, ko so nas na Ambrožičevi mizi pričakale že odprte kuverte! Nič manj pa, da med njimi tiste, ki sem jo zapečateno teden dni prej osebno izročil Ambrožiču – in s katero sem predlagal za predsedniški položaj tako Antona Toneta Smolnikarja kot tudi Julijano Bizjak Mlakar, za člana nadzornega odbora Petra Podjeda in za sekretarja Antona Iskro – preprosto ni bilo. Kot bi izpuhtela. Če je ne najdejo do konca tedna, sem napovedal, bom izginotje prijavil policiji.«

Namazan stroj

Potem pa: »Ambrožič je za 15. februar ob 17. uri sklical volilno skupščino v gostilni Mlakar na Duplici, njen lastnik je Julijanin brat Janez Mlakar. Na kandidacijski listi pa je manjkalo šest predlaganih kandidatov – ob pomembnem dejstvu, da je bila kot edina za predsednico predlagana le Julijana.«

Čeprav so po statutu DeSUS seje javne, so redarji dovoljevali vstop le tistim, ki so pred kratkim dobili nove članske izkaznice, in povabljenim gostom, denimo županu Marjanu Šarcu.

Nekaterih v dvorano niso spustili, med njimi Toneta Smolnikarja, sicer več mandatov kamniškega župana. Ta o tem pravi: »Nadzor izkaznic so opravljali Julijanini mož Ivan Bizjak, sin Gorazd Bizjak in brat Florjan Mlakar. Ko sem Ivanu Bizjaku pokazal potrdila o plačanih članarinah, je siknil: 'Niste član, niste član! V Ljubljani vas nimajo na spisku!'«

Smolnikar se je kljub redarjevi zavrnitvi prerinil v dvorano: »Takoj sta me zgrabila Ivan Bizjak in Florjan Mlakar in me podrla na kolena, a sta se v zadregi pred občinstvom vendarle ustavila.«

Volilna skupščina je, zatrjujeta Drago Kovačič in Tone Smolnikar, potekala kot dobro namazan volilni stroj: »Kdor ni pihal v rog, ni dobil besede ali pa so ga prekinjali. Pričakovano je bila edina kandidatka za predsednico, Julijana Bizjak Mlakar, izvoljena – s samo dvema glasovoma proti. Zanimivo je še, da je volilo tudi okoli 15 novih članic, starih med 20 in 30 leti. Sprašujeva se, s kakšnim motivom so postale cvet – upokojenske stranke.«

Kovačič še izpostavi: »Da je v državnem zboru vse več dvomljivih oseb, je kriva volilna baza, ki dovoljuje vsakršne mahinacije.«

Sorodniško redarstvo – v redu

Predsednica Julijana Bizjak Mlakar čisto vse očitke »od prve do zadnje točke« odločno zavrača kot »izmišljotine in nesramne laži«, zato je »prosila naše člane, zadolžene za stike z javnostjo, da vam pošljejo podrobnejše obrazložitve«.

Tako zapišejo: »Kovačiča demantira vsebina zapisnika kandidacijske komisije z dne 4. 2. 2013« ter tudi »članica komisije, ki je podrobno opisala potek seje kandidacijske komisije in potrdila točnost zapisnika.« Tako so Kovačičeve »obdolžitve o pripravi skupščine brez kandidacijske komisije in o odtujitvi oziroma kraji listin« kratko malo »zlonamerne in lažnive«.

V priloženem odprtem pismu pa nekdanji predsednik Gordan Ambrožič med drugim Dragu Kovačiču očita: »Če si je kdo želel kaj uzurpirati, si bil to ti. S težavo sem ti preprečil, da bi na zapisnik kandidacijske komisije kot kandidate vpisal nečlane DeSUS in takšne osebe, za katere na sedež stranke v roku sploh ni prispela kandidatura. Celoten postopek je bil korekten in dokumentiran, tako da lahko na tvoja izvajanja rečem le to, da imajo tvoje laži kratke noge.«

Za stike z javnostjo pristojni člani kamniškega DeSUS – niso napisali svojih imen, raje ostajajo anonimni – odločno zavračajo tudi vse očitke Toneta Smolnikarja, trdeč, da on sploh ne more biti član DeSUS. Vstopa pa mu niso dovolili, ker »sta oba z Antonom Iskro agresivno vztrajala, da bi na skupščini lahko glasovali tudi nečlani stranke«.

Mar bi res še zunaj, preden sta vstopila?

Kakor koli že, Smolnikarja dolžijo, da je pozival nič manj kot k pretepu in da je z oglašanjem, ko ni imel besede, motil skupščino.

Sklenejo pa s samopohvalo, da »toliko članov, kot jih ima stranka DeSUS danes, doslej še ni bilo«, novo vodstvo pa »čakajo zahtevne naloge na lokalni in državni ravni«.

O budnem redarstvu sorodnikov na skupščini, ki je le z dvema glasovoma proti izvolila novo predsednico, pa med odgovori na naša vprašanja – ni niti besede.

Deli s prijatelji