RAZISKAVA

Pred rakom na prsih se obvarujte s soncem

Objavljeno 28. junij 2011 13.32 | Posodobljeno 28. junij 2011 14.30 | Piše: Mo. S.

Prsne celice so sposobne vitamin D pretvoriti v protirakave hormone

Sončni žarki imajo tudi pozitivne učinke, vendar pri sončenju ne pretiravajte.
Pretirano izpostavljanje soncu sicer ni priporočljivo, obstajajo pa dokazi, da sončni žarki pri ženskah zmanjšajo verjetnost raka na prsih, in to tudi za 50 odstotkov!

Kanadski raziskovalci so namreč primerjali 3101 bolnic z rakom na prsih ter 3471 zdravih žensk, ki raka nikoli niso imele. Vsako so podrobneje povprašali o tem, koliko časa so v različnih življenjskih obdobjih preživele na soncu. Omejili so se na čas med aprilom in oktobrom, saj so takrat sončni žarki na severni polobli močnejši.

Tri ure sonca na dan je dovolj

Objavljena analiza rezultatov je pokazala nekatere zanimive izsledke: ženske, ki so se v najstniških letih sončnim žarkom vsak teden izpostavljale vsaj 21 ur, so imele 29 odstotkov manj možnosti, da dobijo raka na prsih, kot tiste, ki so bile na soncu manj kot eno uro na dan. Tiste, ki so na soncu največ časa preživele med svojim 40. in 50. letom, so imele 26 odstotkov manj možnosti za raka.

Znanstveniki te izsledke razlagajo s tem, da sončni žarki (pa čeprav ultravijolični) spodbujajo nastajanje vitamina D v koži. Tudi laboratorijski testi so pokazali, da so prsne celice vitamin D sposobne pretvoriti v hormon, ki ima protirakave lastnosti.

Pri moških sonce zmanjšuje nevarnost srčnih napadov in kapi

Poleg žensk se lahko poletnega sonca veselijo tudi moški, saj zadostna količina vitamina D pomaga pri preprečevanju srčnih napadov in kapi, je pokazala raziskava, ki je zajela 119.000 ameriških moških. Raziskovalci so jih spremljali 20 let in ugotovili, da so tisti, ki so dobili več vitamina D, imeli 16 odstotkov manj možnosti za razvoj bolezni na srcu.

Ne pretiravajte!

Seveda pa moramo obe raziskavi vzeti z majhno rezervo; pretirano sončenje je lahko vzrok kožnega raka, zato se žarkom poleti izpostavljajte le dopoldne in zvečer, ko niso več tako močni.

Deli s prijatelji