ZAOSTRENO

Precedens: za Kaničevo strožja kazen

Objavljeno 24. januar 2013 22.06 | Posodobljeno 24. januar 2013 22.06 | Piše: A. L.

Štiri mesece naj bi bila po odločitvi članov senata zdravnica Zlatka Kanič brez licence.

Matjaž in Tatjana Nekrep, v ozadju zdravnica Kaničeva

LJUBLJANA – Zdravniška zbornica je (znova) odločila: zdravnici pokojnega Bora Nekrepa Zlatki Kanič se licenca odvzame za štiri mesece. Po ponovnem pregledu primera Nekrep se je tako zgodil precedens – člani senata namreč niso omilili ali celo preklicali dvomesečnega odvzema licence, temveč so izrekli še strožji ukrep.

Penko: To je kršitev

Boštjan Penko, odvetnik omenjene, meni, da je taka odločitev pravno povsem zmotna in napačna, ob tem pa poudarja, da kršitev predstavlja tudi izrek strožjega ukrepa, kot pa je bil izrečen v prvem upravnem postopku, poroča Delo. Sprva je bil za Kaničevo predviden dvomesečni odvzem licence, a se je Penko pritožil.

Omenjeni odvetnik zdaj napoveduje nadaljevanje postopka, pri tem pa opozarja tudi na zastaranje zadeve, saj je ne morejo vleči v nedogled. »Obžalujem, da se ta postopek tako dolgo vleče in ponavlja, saj to ni komur ne koristi, še najmanj pa pieteti do pokojnega otroka,« je dejal.

Opravičilo staršem

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je ob tem povedal: »Slovenski zdravniki obžalujemo ta tragični dogodek, ki je leta močno obremenjeval vse prizadete in sprožal polemike  v strokovni in laični javnosti. V imenu institucije, ki predstavlja slovenske zdravnike, se iskreno opravičujem staršem in slovenski javnosti zaradi dolgotrajnosti postopka. Želim si, da bi vsi prizadeti v svojem dostojanstvu in bolečini zmogli sprejeti dokončno odločitev zdravniške zbornice.«

Nekrividni način poravnave

Dodaja, da tragični dogodek jemljejo slovenski zdravniki kot opomin in poduk za še bolj zavzeto delo pri svojem poslanstvu. »Hkrati ne moremo mimo nespornega dejstva, da zagotavljamo Evropski uniji primerljivo kakovost zdravstva za znatno manj denarja, z manjšim številom zdravnikov in s povečanim tveganjem nevarnih dogodkov v neugodnih delovnih razmerah. Zato upravičeno pričakujemo izboljšanje razmer kakor tudi uveljavitev prakse razvitih držav v smeri nekrivdnega načina poravnave oškodovanim bolnikom,« še opozarja.

Deli s prijatelji