RADOVLJIŠKA PRAVLJICA

Praznična srca za čas srčnih želja

Objavljeno 14. december 2017 13.13 | Posodobljeno 14. december 2017 13.15 | Piše: Primož Hieng

Kar 60 pridnih parov rok izdelovalo dekoracijo za okrasitev Radovljice.

Spretne roke so ustvarjale pravljično dekoracijo. FOTO: Sabina Šegula

December je čas poln pričakovanj, presenečenj in radosti. Mesta so bolj ali manj praznično okrašena. Ljudje si vzamejo več časa za sprehode po ulicah, ki so odete v praznično svetlikajočo se obleko. »Prav tako pravljično podobo smo ustvarili v starem mestnem jedru Radovljice. Vendar je tu dodano še nekaj več: celotna dekoracija je izdelana ročno, edinstveno in je celovita praznična kreacija,« pravi dr. Sabina Šegula (Floweracademy.si), mednarodno priznana floristka.

Tokrat so pri krasitvi sodelovali člani delovne skupine Floweracademy.si, Hortikulturno društvo Lesce, krajani Radovljice in Begunj na Gorenjskem, zaposleni na TIC Radovljica ter dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica. Tako je dekoracijo ustvarjalo okoli 60 parov pridnih rok. Rdeča nit je ostala tematika src, saj je v Radovljici bogata tradicija lectarstva, še posebno izdelave lectovih src.

»Najprej smo oblikovali debla za unikatna drevesa, ki zdaj krasijo radovljiško graščino,« pravi Šegulova. »Izdelana so iz plastične cevi, na katero smo pritrdili veje. Mednje smo vbrizgali poliuretansko peno, ki smo jo potem prekrili s kosmi prave volne. Poleg tega je bilo treba izdelati še druge konstrukcije, ki smo jih nato uporabili pri krasitvi hodnika in notranjega mogočnega balkona graščine.«

Ko pletemo venčke, je pomembno, da je zelenje obrnjeno v smeri urnega kazalca, saj venec simbolizira neskončnost in tok časa.

Priprava pletenic iz smrečja je trajala tri dni. »Pri tem delu je treba biti natančen, saj se mora smrečje trdno pritrditi na podlago, hkrati pa je treba prekriti tudi žico,« razloži floristka. »Tako so dijaki in vsi drugi dobili navodila, naj pri povijanju smrečja na podlago mislijo na valček. Vsak novi šop smrečja je namreč najbolje poviti trikrat, hkrati pa je treba žico počasi pomikati naprej. Vsako narejeno pletenico smo nato preverili, ali je dovolj trdna, saj se pri obešanju nad portale vrat kaj hitro pretrga. Najtežja in najmogočnejša je bila spletena za vhod v graščino. Na vsaki strani vrat je spuščenih 5 m pletenice in vsako krasi 350 lučk.«

Poleg pletenic so sodelujoči izdelali venčke, ki krasijo vrata. »Ko pletemo venčke, je pomembno, da je zelenje obrnjeno v smeri urnega kazalca, saj venec simbolizira neskončnost in tok časa,« nas poduči dr. Šegulova.

Ko so potegnili črto pod celotni projekt, so bile številke dovolj zgovorne: 100 metrov spletenih pletenic iz smrečja in 100 src, od tega 10 pletenih iz smrečja, poudarja Šegulova: »Celoten projekt je uspel, ker je bil podprt tudi s tehnične plati. Predvsem je bilo treba pletenice strokovno pritrditi na stavbe s pomočjo tehnične ekipe, ki je pazila na spomeniško zaščitene stavbe.«
V teh predprazničnih dneh so v Radovljici mislili tudi na tiste, ki bodo krasili novoletne smreke. »Ker znamo v Radovljici vedno prijetno presenetiti, smo tokrat k ustaljeni dekoraciji dodali gozdiček iz naravnih smrečic v posodah, za katere je mogoče plačati izposojevalnino za praznične dni. Usoda teh smrečic pa je pravljična, saj jih bodo nato posadili po Obli gorici, kjer so morali stare smreke, ki so bile že nevarne, odstraniti. Tako bo spomladi organizirano pogozdovanje in vsak, ki bo svojo smrečico posadil, bo lahko opazoval svoje generacijsko drevo.«

Ko so prižgali še lučke, je čarobni radovljiški svet zaživel. »Kot smo že omenili, so v Radovljici vedno čudovita presenečenja in tako krajani niso le občudovali dekoracije, ampak so lahko uživali tudi kulinarično v sklopu ponudbe Okusi Radovljice. Ker si praznikov ne moremo predstavljati brez nakupa darilc, je bila na stojnicah bogata ponudba izdelkov domače obrti in pridelave,« je še povedala dr. Šegulova.

Izdelavo celotne dekoracije so zaključili z adventnim vencem z obsegom 9 m in skupno težo približno 200 kg. Obod so izdelali iz kovinske konstrukcije, na katero so dodali cvetličarsko gobo in vanjo zapičili smrekove veje. Nato so dodali 16 sveč premera 12 cm, za vsako adventno nedeljo po štiri. Venec so na prvo adventno nedeljo blagoslovili in ga nato postavili na vhod v staro mestno jedro Radovljice, nato pa je dr. Sabina Šegula prižgala prve štiri sveče. 

Deli s prijatelji