VREMENSKE NEVŠEČNOSTI

Pozor! Obilno deževje in sneg zapirata ceste po državi

Objavljeno 28. december 2017 08.21 | Posodobljeno 28. december 2017 08.23 | Piše: STA, S. U.

V Kranjski Gori je zaradi novozapadlega snega celo izpadel daljnovod, ki z električno energijo oskrbuje naselje Jasna.

LJUBLJANA – Obilne padavine, ponekod pa tudi sneg, povzročajo težave po Sloveniji. Zaradi vremenskih razmer onemogočen ali oviran promet na nekaterih drugih cestah. Tako je cesta Podkorenprelaz Korensko sedlo zaprta zaradi zasneženega cestišča. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta za ves promet, na primorski strani zaradi zemeljskega plazu, na gorenjski strani pa zaradi zimskih razmer.

Na glavni cesti CeljeZidani MostKrško je polovična zapora pri Velikem Širju zaradi podrtega drevja. Lokalna cesta LazePlanina ostaja zaprta zaradi poplavljenega cestišča, še poroča prometnoinformacijski center.

Na ilirskobistriškem območju zalivalo objekte, tudi klet zdravstvenega doma

Velike padavine na ilirskobistriškem območju so v sredo zvečer in danes ponoči domačinom povzročile nekaj težav. Meteorne vode in reka Reka so na območju vsakoletnih poplav zalivale kleti in pritlične prostore objektov, tudi klet zdravstvenega doma. Okoli 50 gasilcev je bilo na terenu vse do jutra. Voda je zalila okoli 20 objektov, a močno deževje hujših težav, na katere ne bi bili pripravljeni, ni povzročilo, je za STA povedal vodja tamkajšnje CZ Luka Špilar. V 24 urah je zapadlo več kot 100 litrov dežja, kar je povzročilo razlivanje reke Reke. Po besedah vodje intervencije Janeza Kastelica so se prvi alarmi prižgali v sredo okoli 19. ure, nato pa je bil ob polnoči drugi poplavni val.

Gasilci so vodo iz večine kleti in objektov izčrpali do 6. ure, v eni hiši pa so jo črpali do 8.

Padavine se bodo znova okrepile

Danes bo oblačno. Sprva občasne padavine se bodo sredi dneva in popoldne znova okrepile. Meja sneženja se bo spuščala in popoldne ter zvečer bo marsikje v notranjosti Slovenije snežilo do nižin. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, je zapisano na spletnih straneh Arsa. Popoldanske temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem okoli 9 stopinj Celzija. V prvem delu noči bodo padavine ponehale.

Jutri bo sprva še pretežno oblačno, dopoldne pa se bo jasnilo. Popoldne bo povečini sončno. Jutranje temperature bodo od 3 do 4, v alpskih dolinah do 7, najvišje dnevne od 1 do 5, na Primorskem do 9 stopinj.

Arso opozarja, da bodo po obilnem deževju danes reke v večjem delu države močneje narasle, možna so tudi razlivanja nekaterih vodotokov. Danes zjutraj in dopoldne se lahko razlijejo Kolpa, nekateri pritoki reke Krke, Dravinja in Ljubljanica na Ljubljanskem barju, morje pa bo ob jutranji plimi poplavilo najnižje dele obale.

Kako je pri vas? Sporočite nam.

Deli s prijatelji