ADIJO, ODPRTO MORJE?

Poznavalci: Abrahamova poteza pomeni konec arbitraže ali izgubo zaliva

Objavljeno 05. avgust 2015 16.00 | Posodobljeno 05. avgust 2015 17.35 | Piše: K. K.

Poznavalci domnevajo, da je hrvaška stran, ki je objavila prisluhe prvega slovenskega arbitra Jerneja Sekolca in uslužbenke zunanjega ministrstva v vlogi agentke Simone Drenik, Abrahamu poslala še dodatne »materiale,« ki jih javnost do zdaj še ni slišala. To naj bi bil tudi razlog, da je tako obmolknil vedno zgovorni zunanji minister Karl Erjavec, ki naj bi slutil, da sosedje hranijo tudi gradivo, ki bo še bolj zamajalo njegovo bodočo politično kariero.

Prijateljski odnos med Rusijo in Slovenijo so pod Rusko kapelico z Dmitrijem Medvedjevom izkazovali najvišji predstavniki slovenske politike, tudi premier Miro Cerar in predsednik republike Borut Pahor ter bivši predsednik Milan Kučan in predsednik slovensko-ruskega prijateljstva Saša Geržina.

LJUBLJANA, HAAG – O hladnem tušu, ki danes zaliva vrh slovenske vlade, ki je izgubila Ronnyja Abrahamaimage, francoskega arbitra, na katerega je stavila, je neuradno slišati, da naj bi bilo razlogov za Abrahamovo odločitev cela vrsta. 

Viri: Plačali bomo ceno za Rusko kapelico

Glavni razlog, da je slovenska vlada danes doživela tak šok, pa naj bi bila lekcija, ki nam jo zaradi nedavnega političnega rajanja z vrhom ruske vlade pod taktirko predsednika ruske vlade Dmitrija Medvedjeva pri Ruski kapelici pošilja EU. Vrhovi evropske oblasti nam po pričevanju naših virov želijo pokazati, da je ruska podpora Sloveniji kontraproduktivna, saj smo se odločili, da vstopimo v EU, kjer odločajo Evropejci in ne Rusi. Viri: Plačali bomo ceno za Rusko kapelico

Pri Ruski kapelici je o EU najbolj glasno dvomil bivši predsednik Milan Kučan kot slavnostni govornik, ki je dejal: »Mir je življenjski interes EU.« Evropa pa mora po njegovih besedah dvigniti svoj glas za vzajemno solidarnost in odgovornost, za mir in sodelovanje.

Imamo pravico vedeti, kdo in zakaj je ob zapletanju ukrajinske krize sprejel odločitve o politiki konfrontacije namesto dialoga. »Ni naloga politikov, da nam govorijo, kako vojne še vedno obvladujejo svet in so znova mogoče tudi v našem prostoru. Naloga politikov je zagotavljati mir, varnost in zanesljivo prihodnost. Samo za to imajo mandat državljanov.«

Medvedjev ob Cerarju udrihal po EU, ta molčal

Premalo odločen in evropejski naj bi bil tudi premier Miro Cerar, ki se ruskemu gostu ni postavil po robu, ko je ta udrihal po sankcijah, ki jih je zaradi napadov na Ukrajino zoper Rusijo sprejela EU. Slovenska tiskovna agencija je namreč poročala, da sta »Cerar in Medvedjev v pogovorih poudarila, da so sankcije, ki jih je proti Rusiji zaradi ukrajinske krize uvedla Evropska unija, prizadele gospodarstvi obeh držav. Strinjala sta se, da je končanje sankcij v interesu vseh. Premierja sta se strinjala, da se je blagovna menjava zmanjšala tudi zaradi upada cen energentov, ne le zaradi sankcij. Slednje po besedah Medvedjeva prispevajo kakih 20 odstotkov, so pa negativen dejavnik, zato je v pogovorih s slovenskim kolegom ponovil stališče, da sankcije zavirajo razvoj in ovirajo gospodarsko sodelovanje. Medvedjev je dejal: »Ker sankcij ni začela Rusija, ampak EU, od Unije tudi pričakujemo, da jih bo prva ukinila. S sankcijami se ne da reševati težav.«

Medvedjev pa je vrh slovenske politike po propadu plinskega projekta Južni tok vabil v tako imenovani Turški tok, ki pa je medtem propadel, saj je od njega pod vplivom ZDA odstopila Turčija.

Deli s prijatelji