NA KOŽO

Požen‘mo!

Objavljeno 26. december 2017 23.25 | Posodobljeno 27. december 2017 08.37 | Piše: Darinka Pavlič Kamien
Ključne besede: komentar

Biti prvi doma je preskromen cilj za možnosti, ki jih ima.

Včasih je veljalo, da je smučanje naš nacionalni šport. Ne vem, ali to še drži, vsekakor pa radi smučamo, imamo svoje smučarske junake in – zmagovalna smučišča. Tako je bil Krvavec novembra že drugič zapored izbran za najboljše slovensko smučišče. Ponosni predstavniki so nagrado world ski award prejeli v mondenem smučarskem središču Kitzbühel, v družbi najboljših iz drugih držav in najboljših na svetu. Nagrada velja za smučarske oskarje, letos že petič. O dobitnikih odločajo strokovnjaki iz smučarske industrije, organizatorji potovanj, mediji.

Praznični ponedeljek sem preživela med vijuganjem na tem domačem smučarskem prvaku in se prelevila v ocenjevalca. Cesto skozi Dvorje in Grad so poleti dodobra popravili, zato je pot do spodnje postaje kabinske žičnice prijaznejša in predvsem lepša. Kar je pomembno, saj na Krvavcu lahko slišimo goste govoriti vrsto tujih jezikov, rusko, italijansko, madžarsko, nemško, angleško, hrvaško. Gneče ni bilo, ob 10.30 smo lahko parkirali na parkirišču št. 5 in brezplačni avtobus nas je že čakal.

Brunarica Rozka, ki je lani delno pogorela, je zdaj hotel, lepo obnovljen, ki posluje, prav tako tudi vsi preostali gostinski lokali. Kulinarična ponudba na »plaži« je pestra, hitra, okusna, burger za moža je bil prava gurmanska poslastica. Kuhano vino in čaj sta ravno prav začinjena in zaokroženih okusov. Toaletni prostori so čisti, smučarske proge so solidno urejene. Do tu vse v redu. A smučišče so tudi sedežnice, vlečnice in druge naprave, ki ustvarjajo celovito doživetje. Sedežnica na Zvoh je od zadnje okvare, ko je na njej za nekaj ur obtičalo ne prav zanemarljivo število ljudi, zaprta. Na spletni strani tega ni videti, saj piše, da obratuje od 9.00 do 16.00. Tudi sicer je očitno, da prav tehnični del infrastrukture trpi posledice šibkega finančnega potenciala. Tu se vidi največji razkorak v primerjavi s smučišči v Avstriji ali Italiji.

Slovenija ponuja turistom pravo razkošje možnosti, saj jim prestolnica ponuja obisk Jadrana v eni uri in smučanja v pol ure. Tega nima nobeno glavno mesto v EU, tega ni mogoče kupiti, kot se lahko kupi vsako napravo. Tudi zato bi Krvavec moral željo po oskarjih dvigniti višje. Biti prvi doma je preskromen cilj za možnosti, ki jih ima. Upam, da to delim z novimi lastniki, da postavijo Krvavec na evropsko, ne le slovensko lestvico smučarskih oskarjev. »Požen'mo!«


 

Deli s prijatelji