ZA ZAPRTIMI VRATI

Pozabljiva Bratuškova: skrivnosti samoimenovanja kmalu javne?

Objavljeno 15. avgust 2014 15.01 | Posodobljeno 15. avgust 2014 15.01 | Piše: T. L.

Uro pred sejo, na kateri so predlagali kandidate za evropskega komisarja, naj bi bila Bratuškova klicarila ministre, da bi zagotovila sklepčnost seje in podporo.

LJUBLJANA – Da se je Alenka Bratušek kot premierka sama predlagala za položaj evropske komisarke, utegne tako njej kot stranki, ki jo vodi, prinesti kar nekaj težav. In stranko ZaAB stati celo vstop v vlado, kar je včeraj kot eno od možnosti nakazal Miro Cerar, šef SMC, ki je že večkrat ponovil, da ni zadovoljen ne z načinom ne z izbiro kandidatov za evropskega komisarja. Imenovanje Bratuškove na seznam kandidatov za prestižno funkcijo je pod drobnogled vzela tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Očitno pa s tem težav za Bratuškovo še ni konec: kot poroča spletni portal Požareport, je Bratuškova na vladni seji, namenjeni imenovanju komisarskih kandidatov za Bruselj, pozabila dodati oznako zaupno, zato bo magnetogramski zapis prisiljena pokazati javnosti. Zapisa namreč javnost doslej še ni videla.

Ni jim še uspelo odločati

Sporna seja vlade, ki je v slovenski javnosti sprožila kar nekaj negodovanja in kritik na račun korupcije in klientelizma, je bila na zadnji julijski dan. Portal piše, da so za prepis kabinet predsednice vlade uradno zaprosili že 6. avgusta. Iz kabineta so dobili odgovor, da bodo zahtevo »predali generalnemu sekretariatu vlade, ki bo v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja odločil o vaši zahtevi«. Toda ta še ni odločil o tem. 

Magnetogram bo verjetno vsaj malce osvetlil okoliščine samokandidature Bratuškove za evropsko komisarko. je pa zapis zahteval tudi KPK. 

V odsotnosti zapisa na dan prihajajo neuradne podrobnosti dogajanja na sporni vladni seji. Kot piše Požareport, se je začela ob 14. uri z eno samo točko (predlaganje kandidatov za slovenskega komisarja v Bruslju), uro pred sejo pa naj bi bila Bratuškova osebno klicala posamezne ministre, da bi zagotovila sklepčnost vlade in podporo svoji kandidaturi.

Omerzel z dopusta, Čufer bi samo Bratuškovo

Na seji se je tako pojavil tudi minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel (DL), ki je bil sicer na dopustu. Omerzel je tudi podprl predlagani spisek treh kandidatov za komisarje, čeprav je njegov strankarski kolega in minister za notranje zadeve Gregor Virant vse skupaj označil za farso in sejo vlade tudi protestno zapustil, o čemer smo poročali.

Menda pa je na seji Bratuškovo nadvse hvalil finančni minister Uroš Čufer in predlagal, da bi vlada v Bruselj poslala le njeno ime.

Deli s prijatelji