O NAŠI MEDICINI

»Potrebujemo boljše izobraževanje«

Objavljeno 21. junij 2011 18.05 | Posodobljeno 21. junij 2011 18.05 | Piše: P. J. / STA

Türk pred meseci na operacijo v tujino, danes pa polagal kamen v Mariboru

Predsednik Danilo Türk
MARIBOR – Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Maribor, kjer je na Taborskem obrežju položil temeljni kamen novogradnje Medicinske fakultete Univerze v Mariboru. Gradnja nove medicinske fakultete je v nacionalnem interesu, saj bosta z njo tako mesto kot univerza pridobila novo razvojno razsežnost.

Končno priznal, da ne zaupa domačim zdravnikom

»Gradnja te fakultete je nacionalni interes Republike Slovenije. Nimamo dovolj zdravnikov, potrebujemo boljše izobraževanje in razvoj našega zdravstvenega sistema. Vlaganje v znanje in usposabljanje je kritičnega pomena za to,« je v nagovoru na današnji slovesnosti na gradbišču izpostavil Türk, ki je pred letom dni podelil diplome prvim diplomantom te fakultete.

Predsednik Türk je končno priznal zakaj je šel na zdravljenje v tujino. Izobraževanje zdravnikov v Sloveniji očitno zanj ni dovolj dobro, zato se je po pomoč zatekel drugam.

20 mesecev in 39,8 milijona evrov

Nova stavba po zamislih arhitekturne pisarne Borisa Podrecce naj bi bila končana čez 20 mesecev. »Rok je kratek, a če bodo finančna sredstva zagotovljena, se bomo tega roka držali,« je zatrdil direktor podjetja Granit Peter Kosi in dodal, da večjih težav pri gradnji ne pričakujejo. Opozoril je le na možnost najdb večjih bomb iz druge svetovne vojne, saj je bilo območje okoli Glavnega mostu v Mariboru takrat močno bombardirano.

Gradbeno dovoljenje za osrednjo stavbo imajo že dve leti, medtem ko gradbeno dovoljenje za zaklonišče in podzemno povezavo z bližnjim Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor pričakujejo jeseni. Projekt je vreden 39,8 milijona evrov, od tega naj bi 25 milijonov prišlo iz evropskih sredstev, preostalo pa naj bi zagotovila država.

Türk si želi sodelovanja s tujino

Kot posebnost in prednost mariborske medicinske fakultete je izpostavil izredno razvejeno sodelovanje z drugimi fakultetami po svetu in obvezno prakticiranje v bolnišnicah v tujini. Osnovo za utemeljevanje in utrjevanje znanja pa predstavlja Univerzitetni klinični center Maribor, ki se razvija v sodobno vrhunsko zdravstveno ustanovo, je še izpostavil predsednik.

Deli s prijatelji