EVROPSKI KOMISAR

Potočnik »pripravljen resno premisliti o naslednjem mandatu«

Objavljeno 18. julij 2014 19.06 | Posodobljeno 18. julij 2014 19.06 | Piše: STA, Mo. S.

Evropski komisar Janez Potočnik upa, da bodo izbrali nekoga, ki bo delo opravljal dobro in pošteno.

Janez Potočnik.

BRUSELJ – »Glede na to, da se v zadnjih dneh pogovori o imenovanju kandidata za evropskega komisarja oziroma komisarko iz Slovenije intenzivirajo, in glede na to, da sem edini iz Slovenije, ki je doslej opravljal to funkcijo, bi želel pojasniti nekaj zadev,« je v zvezi z izbiro novega evropskega komisarja povedal komisar Janez Potočnik.

Komisar je ogledalo Slovenije na evropski ravni, zato je izjemno pomembno, kakšnega kandidata predlaga država. Komisar mora biti spreten politik, ki zna iskati rešitve med zelo raznovrstnimi interesi, ter strokovno prepričljiv in močan, je poudaril in dodal, da mora biti Slovenija v pogajanjih o resorjih ambiciozna. Z močnim kandidatom bi morala poskušati dobiti resorje, kot so energija, notranji trg, konkurenca in industrija, je predlagal in pri tem pojasnil, da želi s temi predlogi Sloveniji pomagati pri razmišljanju o tem vprašanju.

V povezavi z roki je Potočnik pojasnil, da bo odločitev resda morala sprejeti vlada, ki opravlja tekoče posle, a da se je ključno posvetovati s političnimi igralci, ki so se na volitvah dobro odrezali. Ne gre za formalnopravno dilemo, gre za vprašanje politične kulture, je izpostavil. Dejstvo, da vrh EU v sredo še ni izbral visokega zunanjepolitičnega predstavnika, je sicer za približno mesec dni prestavilo ves proces, a novi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo kljub temu želel ekipo sestaviti čim prej, je še pojasnil Potočnik. Zaslišanja komisarjev bodo predvidoma sredi oktobra. V povezavi z vprašanjem žensk je Potočnik poudaril, da je uravnotežena zastopanost spolov seveda pomembna in da bi moralo biti v novi komisarski ekipi najmanj toliko žensk kot v sedanji, torej devet, vendar je obenem izpostavil, da to vprašanje nima prednosti pred vprašanjem kakovosti kandidata.

Pripravljen resno premisliti o še enem mandatu

O možnosti, da bi slovenska kandidatka za položaj evropskega komisarja postala premierka Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle, je Potočnik dejal, da se predsednica vlade še ni jasno opredelila in da hipotetičnih možnosti ne želi komentirati, ter znova opozoril, da je pomembna široka podpora. O svojem položaju pa je dejal, da se zaveda, da sta dva mandata dolga doba, in da razume, da nekateri menijo, da je čas za nove obraze. Po drugi strani pa je izpostavil, da si po vseh izkušnjah želi za Slovenijo in EU v teh prelomnih časih storiti še več.

Dejal je tudi, da bi se mu zdelo neprimerno, če bi ga izkušnje izločile iz obravnave, in izrazil veselje, da ga nekateri dojemajo kot dobrega kandidata. Ob tem je ponovil, da je pripravljen resno premisliti o naslednjem mandatu, če bi vlada ocenila, da je to v interesu Slovenije. »Končna odločitev je v rokah države. Upam, da bodo izbrali nekoga, ki bo delo opravljal dobro in pošteno,« je poudaril ter zatrdil, da bo sam Sloveniji in EU še naprej pomagal po najboljših močeh ne glede na to, kam ga bo vodila pot.

Deli s prijatelji