PIKALA PORIVAJO NAPREJ

Poteptane sanje Alenke Bratušek

Objavljeno 08. marec 2013 11.55 | Posodobljeno 08. marec 2013 12.50 | Piše: A. L.

Pikalo kandidature za ministra ni potrdil ne zanikal.

Igor Lukšič in Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Kljub želji mandatarke Alenke Bratušek, da bi vsi predsedniki strank bili tudi ministri, se to očitno ne bo zgodilo. Kot poroča Delo, naj bi stranka SD, ki jo vodi Igor Lukšič, za ministra za izobraževanje predlagala predsednika programskega sveta RTV in profesorja na FDV Jerneja Pikala. Prav on se je včeraj mudil v parlamentu, kjer se je sestal z vrhom stranke. Kandidature za ministra ni potrdil ne zanikal. SD ima sicer še dva kandidata za ministra: Anjo Kopač Mrak za delo in Dejana Židana za kmetijstvo.

Težave pa ostajajo pri vodenju ministrstva za infrastrukturo. Kot poroča Delo, se v Pozitivni Sloveniji (PS) ne želijo odpovedati upravljanju energetskega področja in želijo opraviti selitev pod gospodarsko ministrstvo, ki naj bi ga vodila največja parlamentarna stranka. 

Šušteršič proti vstopu, odločal bo svet

Še vedno pa je precej negotova usoda Državljanske liste (DL). Nekdanji finančni minister Janez Šušteršič se zavzema, da stranka ne bi vstopila v novo vlado, pa čeprav je v programu vlade zapisano, da se projekt slabe banke nadaljuje. O tem bo odločal strankin svet. V sredo se sicer izteče rok, ko mora Alenka Bratušek vložiti predlog ministrov v državni zbor (DZ). Na isti dan pa bo padla, tako je za STA dejal Gregor Virant, odločitev DL.

Delo še poroča, da naj bi nekdanjega finančnega ministra po neuradnih informacijah že vabili v novo desnosredinsko stranko, ki šele nastaja in o kateri se že nekaj časa šušlja v političnih kuloarjih.

Stranke koalicije v programu, ki ga sicer domnevno še pišejo, napovedujejo velike infrastrukturne projekte, pa tudi nadaljevanje nižanja javnega dolga. Previdno sta nakazana tudi dvig DDV in 5-odstotno znižanje plačne mase v javnem sektorju.

Deli s prijatelji