VIRUS

Potegnil kabel in izbrisal dokaze?

Objavljeno 02. november 2011 19.10 | Posodobljeno 02. november 2011 23.30 | Piše: Aleš Andlovič

Matjaž Škorjanc naj bi svoj virus za sto tisoč evrov prodal Ljubljančanu Darku Goričancu

Mariborski blok, v katerem so aretirali Škorjanca

MARIBOR – Že dlje časa so agenti ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI opozarjali slovenske pravosodne organe, da Mariborčan Matjaž Škorjanc, domnevni avtor računalniškega virusa, ki si je v aferi z imenom Mariposa (prevod iz španščine pomeni metulj) pokoril najmanj dvanajst milijonov računalnikov, nadaljuje svoje nečedno početje. Američani so spisali celo dve zahtevi za njegovo izročitev, a so obakrat prislužili negativen odgovor, saj državi nimata podpisane pogodbe o medsebojnem izročanju svojih državljanov. Petindvajsetletnik, sicer doma iz Orehove vasi v občini Hoče - Slivnica, se je na slovenskih tleh počutil varno. Morda preveč.

Ko se je znašel v rokah policistov, je poskrbel za filmsko akcijo

Izvedeli smo podrobnosti aretacije slovenskega računalniškega genija, ki bi si ga v svojih vrstah najverjetneje želelo marsikatero podjetje za razvijanje računalniške opreme. Da so policisti prejšnjo sredo pozno zvečer po lestvi splezali na balkon stanovanja v Goriški ulici v Mariboru in skozi balkonska vrata vdrli v stanovanje Matjaža Škorjanca, smo že poročali. Ko se je znašel v rokah policistov, je mladenič poskrbel za filmsko akcijo. Policisti so ga posadili na stol sredi sobe, da bi si lahko v miru ogledali stanovanje. Toda mladenič se je v slogu najboljšega kaskaderja vrgel po tleh in iz vtičnice poskušal izvleči kabel, ki je njegov računalnik povezoval s svetom. Strokovnjaki so nam razložili, da je tehnologija taka, da bi lahko s to potezo zakril svoja dejanja in zabrisal sledi svojega početja. Preiskovalci še niso pregledali vseh zaseženih stvari iz stanovanja Matjaža Škorjanca, zato za zdaj še ni mogoče oceniti, koliko je bil mladenič pri svojem poskusu (ne)uspešen.

S spletnim kriminalom do pol milijona evrov

Čeprav je nedvomno, da je bil na vrhu seznama želja slovenskih preiskovalcev Matjaž Škorjanc, pa so v akciji preteklega tedna ujeli še dva njegova pajdaša – Ljubljančana Darka Goričanca in Mariborčana Boštjana Pilingerja. Oba naj bi mu pomagala, da je računalniška virusa (strokovnjaki jim rečejo kode) prodal večjim ali manjšim kriminalcem. Tokrat ne v Španijo, ampak v Bosno in Hercegovino. Natančneje: 21-letnemu Aljoši Borkoviću v Banjaluko, ki so ga bosanski varnostni organi prijeli že junija. Prav 25-letni Darko Goričanac naj bi pri poslu med Banjaluko in Mariborom imel vlogo kupca. Denar, ki ga je Matjaž Škorjanc dobil od prodaje virusa, pa naj bi po naših podatkih romal na transakcijski račun Boštjana Pilingerja. S tem so hekerji poskušali zabrisati sledi.

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Nad tem, kako razširjen je mariborski virus, so bili zgroženi že ameriški agenti FBI.

Od genija do kriminalca

Izvedeli smo, da je predvsem Bosanec Aljoša Borković iz spletnih goljufij potegnil največ. Tako naj bi si bil pred slabim letom navkljub rosnim letom kupil lastniško stanovanje v novozgrajenem bloku sredi Banjaluke. Zavidljiv je tudi njegov vozni park: pred vrati je imel namreč v času aretacije parkirane kar tri luksuzne avtomobile: BMW 535, BMW X6 in audija A8 quattro. Da naj bi bil Borković povezan s Slovenijo, še dodatno potrjujejo pričevanja sosedov v Banjaluki, ki so večkrat videvali obiskovalce stopati v njegovo stanovanje. Večina teh »poslovnih partnerjev« naj bi se pripeljala z avtomobili slovenskih registrskih tablic. Aljoša Borković je star znanec policije. Med strokovnjaki velja za računalniškega genija, ki pa so ga varnostni organi že enkrat obtožili spletnega kriminala. Po oceni kanadskih in ameriških strokovnjakov naj bi virusa butterfly flooder in butterfly bot okužila skupaj 850.000 računalnikov.
Deli s prijatelji