ŽALOST DO NEBA

Poslovila se je legendarna slovenska igralka

Objavljeno 14. april 2017 19.14 | Posodobljeno 14. april 2017 19.42 | Piše: STA, T. Pa.

Stara je bila 86 let.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – V starosti 86 let je danes umrla priznana gledališka in filmska igralka Iva Zupančič. Bila je dolgoletna članica ljubljanske Drame. V svoji karieri je odigrala več kot 140 vlog. Za svoje delo je prejela več nagrad, med drugim leta 1997 Borštnikov prstan za življenjsko delo.

Kritiki so ji že na začetku kariere priznavali »veliko umetniško silo, bogato izrazno in doživljajsko lestvico, talent za igrivo in nenarejeno vedenje ter barvito in sproščeno dikcijo«, navaja Slovenska biografija. Iva Zupančič je veljala predvsem za oblikovalko karakternih oseb, do katerih je prišla kmalu po prvih naivkah in prisrčnih dekletih.

Največji del svojega gledališkega življenja je preživela v ljubljanski Drami, kjer je delala do upokojitve leta 1993. Iva Zupančič je imela vedno rada izzive, med drugim je že v zrelih letih sodelovala v breztežnostni predstavi Dragana Živadinova.

Veliko je sodelovala tudi pri radijskih igrah, nastopila pa je tudi v nekaj filmih: Veselica v režiji Jožeta Babiča, X-25 javlja Františka Čapa, Iskanja v režiji Matjaža Klopčiča ter Krč Boža Šprajca.

Deli s prijatelji