POSLANSKO VPRAŠANJE

Poslanec Tanko se sprašuje, kako razširjeno je prisluškovanje

Objavljeno 28. avgust 2011 15.22 | Posodobljeno 28. avgust 2011 16.30 | Piše: Mi. S.

Koliko sodnih odredb za nadzor komunikacij so mesečno izdali preiskovalni sodniki?

Poslanec SDS Jože Tanko

LJUBLJANA – Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje, v katerem je med drugim zapisal, da je vlada nekritično sprejela pobudo policije za spremembo zakona o kazenskem postopku, ki naj bi omogočila množično pridobivanje različnih podatkov v telefonskih pogovorih, elektronski pošti in tudi v pismih in pošiljkah po klasični pošti.

Poseg v tajnost

»Vlado RS v zvezi z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov oziroma nadzora elektronskih komunikacij s prisluškovanjem in snemanjem ter kontrole in zavarovanja dokazov o vseh oblikah komuniciranja, ki se prenašajo v elektronskem komunikacijskem omrežju, prisluškovanja in snemanja pogovorov s privolitvijo vsaj ene osebe, udeležene v pogovoru, kontrole pisem in drugih pošiljk ter nadzorovanja in snemanja telekomunikacij v Republiki Sloveniji sprašujem naslednje.«

– Kolikokrat na mesec so preiskovalni sodniki izdali sodne odredbe za izvajanje prisluškovanja in snemanja telefonskih pogovorov v času od 1. januarja 2004 do 31. julija 2011?

– Kolikokrat so v istem času mesečno izdali sodne odredbe za nadziranje elekronske pošte?

– Kolikšno je bilo izdanih sodnih odredb za kontrolo pisem in drugih pošiljk, ki potujejo prek klasične pošte?

 

Prilagamo tudi poslansko pismo v celoti.

Deli s prijatelji