TRG DELA

Poslanci sprejeli zakon o delovnih razmerjih

Objavljeno 05. marec 2013 11.16 | Posodobljeno 05. marec 2013 11.23 | Piše: P. J., STA

Zakon o delovnih razmerjih je podprlo 68 od 77 navzočih poslancev.

Državni zbor.

LJUBLJANA – Državni zbor (DZ) je v današnjem nadaljevanju izredne seje sprejel zakon o delovnih razmerjih (ZDR). T. i. malo delavsko ustavo je podprlo 68 od 77 navzočih poslancev. Nekaj poslancev se je vzdržalo bodisi zaradi razočaranja sindikatov bodisi zaradi razočaranja delodajalcev.

DZ je v današnjem nadaljevanju izredne seje s 83 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o urejanju trga dela.

Več ukrepov za zaščito zaposlenih

Socialnim partnerjem je minuli teden uspelo skleniti več kot petmesečna pogajanja. V okviru ključnih ciljev reforme so se sindikati ves čas zavzemali za rešitve za zmanjšanje segmentacije na trgu dela, delodajalci pa za ukrepe v smeri večje prožnosti trga dela. Reforma tako omejuje sklepanje pogodb za določen čas in agencijsko delo ter uvaja minimalno zaščito za ekonomsko odvisne delavce. Sistema denarnih nadomestil za brezposelne ne spreminja, prinaša pa tudi več ukrepov za zaščito zaposlenih. Poleg tega krepi notranjo prožnost, poenostavlja postopke zaposlovanja in odpuščanja ter uvaja začasna dela za upokojence. Hkrati znižuje odpravnine in skrajšuje odpovedne roke, plačan odmor za malico in dodatek na delovno dobo pa ostajata.

Spremembe bodo izpolnile svoj cilj

Ne na sindikalni ne na delodajalski strani s spremembami niso povsem zadovoljni. Četudi je zlasti večina delodajalskih organizacij nad izkupičkom zelo razočarana, sprejemu reforme ne nasprotuje nobeden. So se pa delodajalci zavzeli, da se k novi reformi pristopi čim prej.

Minister za delo Andrej Vizjak je po koncu pogajanj zatrdil, da je reforma trga dela usklajena v največji možni meri in da kategoričnega nasprotovanja ni v zvezi z nobenim ključnim vprašanjem. Prepričan je, da bodo spremembe izpolnile svoj cilj – manjše razlike na trgu dela, večje zaposlovanje in večjo konkurenčnost gospodarstva.

Poslanci so doslej ves čas napovedovali, da bodo reformo, če bo usklajena pri socialnih partnerjih, podprli, kar kaže na to, da bo po današnjem dnevu 'pod streho'. Veljati bo začela 30 dni po objavi v uradnem listu.

Deli s prijatelji