SEJA

Poslanci o Sovi: kdo je v njej zaposlen in kje odtekajo informacije?

Objavljeno 19. februar 2013 11.29 | Posodobljeno 19. februar 2013 13.21 | Piše: P. J., STA

Komisija bo govorila tudi, o kom je Sova konec leta 2011 pred volitvami zbirala podatke.

LJUBLJANA – Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb se bo danes sestala na dveh nujnih sejah. Na prvi bo obravnavala problematiko zaposlovanja v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova), na drugi pa še problematiko odtekanja zaupnih podatkov iz Sove.

Hočejo direktorjevo pojasnilo

Komisija je razpravo o problematiki zaposlovanja v Sovi sicer začela že januarja, vendar je ni končala, saj so želeli člani komisije slišati še pojasnilo direktorja Sove Damirja Črnčeca, ki je bil službeno odsoten. Sindikat vladne agencije Slovenije in anonimna ovadba direktorju namreč očitata nestrokovno in politično kadrovanje v Sovi.

Omenjeni sindikat je v dopisu, naslovljenem na nekaj najvišjih predstavnikov v državi, opozoril, da je Črnčec na večino zaradi upokojitev izpraznjenih delovnih mest pripeljal kadre z malo delovnimi izkušnjami (ali sploh brez njih), večina od teh pa naj bi bila zaposlena zaradi pripadnosti »pravi politični opciji«. Prav tako naj bi bil izvedel premestitve štirih izkušenih uslužbencev Sove na drug državni organ – na ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter na Agencijo RS za okolje.

Podobno Črnčecu očita anonimna prijava suma korupcije, naslovljena na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). V prijavi je med drugim zapisano, da obstaja velika verjetnost, da pri zaposlovanju večine kandidatov niso upoštevali njihove strokovne usposobljenosti, temveč so jih zaposlili predvsem zaradi članstva v SDS. V Sovi so 18. januarja v sporočilu za javnost zagotovili, da podatki o zaposlovanju članov SDS ne držijo in da so podatki o spornem zaposlovanju nepreverjeni in netočni.

Koga je pred volitvami nadzorovala Sova

Na drugi nujni seji bo komisija obravnavala problematiko odtekanja zaupnih podatkov iz Sove. To sejo so zahtevali koalicijski člani komisije in Rihard Braniselj (DL), in sicer zaradi zapisov v nekaterih medijih, da so v Sovi konec leta 2011 domnevno zbirali podatke iz zasebnega življenja oseb iz političnega življenja.

Takrat naj bi bila med vodjo koprske izpostave Sove in nekdanjim direktorjem Sove Sebastjanom Selanom potekala korespondenca, v katero je bil vključen tudi aktivni član PS Sandi Bonaca. V korespondenci je med drugim zapisano, da je bilo v preteklosti večkrat naročeno, da se nekatere zadeve preslišijo ali so njih nič ne napiše. V Sovi naj bi tako pod vodstvom Sebastjana Selana sami odločali, katere podatke bodo zabeležili in katere ne. Siol je pred dobrim mesecem razkril, da naj bi bila delovala tudi neka Parasova in razkril povezave med Dnevnikom in nekdanjim direktorjem sove Selanom.

Povezava Selana in Bonace na neki način kaže na to, od kod poslanki Maji Dimitrovski informacije, ki so označeni s stopnjo tajnosti in naj bi bili znani zgolj agenciji. 

Deli s prijatelji