NA KONFERENCO

Poslanca ZL v Venezuelo z letalom Chaveza

Objavljeno 07. januar 2015 20.51 | Posodobljeno 07. januar 2015 21.02 | Piše: Mo. S.

»Imajo nekaj težav, pa ne zato, ker so v socializmu, ampak ker so še vedno v kapitalizmu,« o stanju Venezuele meni poslance Miha Kordiš.

»Ni v navadi, da predstavnike socialističnih družbenih gibanj pobere predsedniško letalo. Menda so ga v Španiji nekaj preurejali in je med potjo v domovino prepeljal še nas. Nisem mogel verjeti, dokler ga nisem dejansko ugledal na pisti. Lepa!« je eno od svojih fotografij komentiral Kordiš.

LJUBLJANA, CARACAS – Le malokdo si lahko privošči let s predsedniškim letalom, a z letalom pokojnega venezuelskega predsednika Huga Chaveza sta imela priložnost leteti poslanca Združene levice (ZL) Violeta Tomič in Miha Kordiš.

Kot je Kordiš povedal za Finance, je šlo za neuradni obisk, ki se je zgodil na povabilo bolivarske vlade. Šlo je namreč za sodelovanje na konferenci ob 10. obletnici ustanovitve Mreže intelektualcev, umetnikov in družbenih gibanj za obrambo človeštva. Kordiš je poudaril, da je stroške prevoza in bivanja kril gostitelj, osebno porabo pa lasten žep. Skupaj s Tomičevo in še okoli 50 drugimi udeleženci sta iz Madrida letela s predsedniškim letalom.

Kordiš pravi, da je v Venezueli obiskal tudi barriose, revne predele mest, ki so najbolj demokratična skupnost, kar jih je videl. Kot pravi, je to delavski razred, ki prej ni imel besede pri odločanju, danes pa gradi lastno prihodnost. »Če prideš v barrio z iskrenimi nameni, na primer na obisk komunitarnega sveta, se nimaš česa bati,« je pojasnil za Finance.

Problem: Še vedno so v kapitalizmu

V Slovenijo bi prenesel venezuelsko politično zagnanost in samoiniciativnost ljudi, sicer pa meni, da se Venezuela kljub upadanju cen nafte, od izvoza katere je močno odvisna, ne bo znašla v bankrotu. »Imajo nekaj težav, pa ne zato, ker so v socializmu, ampak ker so še vedno v kapitalizmu,« meni Kordiš in dodaja, da stanje ni tako dramatično, kot ga prikazujejo zahodni mediji. Težava je po njegovem v tem, da je bolivarska vlada podedovala rentniško državo v razsulu. Proces podružabljanja se mora po njegovem mnenju nadaljevati, premoženje pa iztrgati iz rok oligarhije in ga podrediti potrebam ter demokratičnemu upravljanju prebivalstva.

Deli s prijatelji