DOPUSTUJE

Poraženemu Igorju Lukšiču služba v Bruslju?

Objavljeno 07. avgust 2014 10.42 | Posodobljeno 07. avgust 2014 10.42 | Piše: Aleksandar Lukić

Strankarska kolegica Tanja Fajon ga je premagala in mu odvzela mesto v evropskem parlamentu. Mu ga bo prav ona zdaj vrnila?

Igor Lukšič je nosilec liste, sledijo pa mu Tanja Fajon in drugi.

LJUBLJANA – Slovenija ima tri kandidate za evropskega komisarja. A kaj se bo zgodilo, če iz bitke izpade predsednica vlade Alenka Bratušek (primera se je lotila celo protikorupcijska komisijaimage)? Ostala bosta še dva kandidata za omenjeni stolček: en moški in ena ženska. Glede na kvoto žensk, ki jo želi doseči prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, bi teoretično namesto protikandidata Karla Erjavca (Desus) med svoje raje povabil Tanjo Fajon (SD). Kaj to pomeni za SD in evropske poslance?

Z drugega mesta prehitela svojega predsednika

Nosilec liste Socialnih demokratov na evropskih volitvah, na katerih si je omenjena stranka priborila eno poslansko mesto, je bil Igor Lukšič. Na drugem je bila Tanja Fajon, ki je ob pomoči preferenčnih glasov, ki so ji jih namenili volivci, prehitela svojega takratnega predsednika stranke in si priborila novi mandat. Na tretjem mestu je kandidirala takrat še evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš (svojo evropsko pisarno je morala izprazniti). Volivci so glasovali takole:

image
 Tako so glasovali volivci. Vir: www.dvk-rs.si

»To vprašanje je brez zveze«

Če pride do tega scenarija, torej, da k Junckerju odide Fajonova, ali bo sprejel oziroma zavrnil mandat evropskega poslanca, smo vprašali bivšega predsednika SD Igorja Lukšiča, ki smo ga zmotili med dopustom. Njegov odgovor je, da se mora to najprej zgoditi, da se lahko o tem sploh pogovarjamo: »Kaj bo, če bo, se bomo takrat o tem pogovarjali.« Glede na izid na evropskih volitvah, ko je bil poražen tako osebno on kot tudi stranka (v prejšnjem mandatu so imeli v evropskem parlamentu dva poslanca, po novem imajo samo Fajonovo), ali ne bi bilo smiselno zavrniti mandat in ga prepustiti naslednjemu na seznamu? Na to naše vprašanje je le ponovil prejšnji odgovor.

Deli s prijatelji