SKALA NA HIŠO

Poravnava: Bojan Križaj bo častil helikopter

Objavljeno 05. julij 2014 16.20 | Posodobljeno 05. julij 2014 16.21 | Piše: Špela Ankele

Zaradi skal, ki so se sprožile pred štirimi leti, bivši smučarski as tožil tržiško občino.

Skala se je zdrobila na več še vedno velikanskih kosov. Foto: Špela Ankele

KRANJ – Nekdanji vrhunski alpski smučar Bojan Križaj in predstavniki tržiške občine so se včeraj v kranjski sodni palači pričakovano dogovorili, da bodo složno uredili nevarno skalnato območje nad smučarjevo hišo. Zgodba, zaradi katere je znani tržiški smučar tožil občino, sega v leto 2010. Tisti majski dan pred štirimi leti bo Križajevim verjetno še dolgo ostal v spominu, saj se je s pobočja, ki se vzpenja nad njihovim posestvom, menda z velikanskim truščem odlomila ogromna skala, po nekaterih podatkih težka kar 125 ton.

Ogroženi Maršalat

Med kotaljenjem po strmini se je razdrobila na šest delov in Križajevim poškodovala pomožni objekt, ograjo, vhodna vrtna vrata, dovozno cesto in parkirišče. Ko smo pred štirimi leti, le nekaj ur po kotaljenju skalnatih gmot, obiskali območje, med Tržičani znano pod imenom Maršalat, je Bojan Križaj, ki s predstavniki sedme sile komunicira nerad in po navadi postreže zgolj s skopimi izjavami, dejal le: »Vse je v redu, vsi smo v redu.« Po dostopnih podatkih so kotaleče se skale smučarju povzročile za okoli 143.000 evrov škode – večino tega zneska mu je zavarovalnica menda že povrnila. Ne samo zaradi povrnitve preostanka škode, temveč tudi zato, ker skalnata nevarnost še vedno preti Maršalatu, je nekdanji smučarski as od občine po sodnih poteh zahteval, naj vendarle poskrbijo za urejanje tega, še danes nevarnega območja.

To se bo, kot je včeraj pojasnil Križajev odvetnik Andrej Kozelj, zgodilo še letos: »Skalna nevarnost še vedno obstaja, in to ne samo za Bojana Križaja, temveč lahko neurejen skalni predel pomeni nevarnost tudi za druge občane. Dogovorili smo se, da bosta obe strani poskrbeli za sanacijo skalnega podora.« Bojan Križaj bo tako kril stroške helikopterskih prevozov materiala – območje nad hišo nekdanjega smučarja je namreč izjemno strmo, zato tja večjih elementov ni mogoče dostaviti drugače kot s helikopterjem. Stroški zračnih prevozov, ki jih bodo opravili med urejanjem skalnatega območja, bodo našega bivšega smučarskega asa po prvih ocenah stali okoli 25.000 evrov, medtem ko bo tržiška občina plačala sanacijo območja.

Akcijo
 pospešila tožba

Urejanje skalnatega območja nad Maršalatom bo predvidoma stalo 80.000 evrov, je pojasnil tržiški župan Borut Sajovic: »Sklenili smo poravnavo, in to tudi zato, da zagotovimo varnost vseh občank in občanov ter njihovega premoženja. Na zadnji seji občinskega sveta smo se o tej sanaciji že dogovorili. V 30 dneh bomo objavili razpis za gradbena dela, ki obsegajo postavitev 50 metrov dolge in šest metrov široke zaščitne mreže s stebri, ki prenesejo udarec 3000 kilodžulov.« Sajovic je po prihodu iz sodne dvorane še priznal, da je Križajeva tožba pospešila urejanje tega nevarnega območja, hkrati pa pojasnil, da pri sanaciji ne računajo na pomoč države, saj ta zadnja štiri leta za tovrstna urejanja pač ne namenja sredstev.

Nekdanji smučarski as in tržiška občina sta dogovor sprva poskušala skleniti na mediaciji. Ker ni uspela, sta obe strani obiskali kranjsko sodišče. Prvotno je bivši smučar od občine zahteval okoli 220.000 evrov: okoli 30.000 evrov zato, ker mu zavarovalnica ni krila celotne škode, preostanek, torej 190.000 evrov, pa naj bi po začetni oceni pokril nujna sanacijska dela. Tožbo je bivši mojster belih strmin nato skrčil in se odrekel odškodnini.

Deli s prijatelji