OPOZORILO

Poplave: kateri deli Slovenije so najbolj ogroženi?

Objavljeno 14. avgust 2014 14.10 | Posodobljeno 14. avgust 2014 16.32 | Piše: T. L.

Dež slabi. Popoldne in zvečer se bodo predvsem na jugozahodu Slovenije še pojavljale nevihte z nalivi, močnim vetrom in s točo.

Ne bistra, ampak blatna reka Soča.

LJUBLJANA – Nebo nad Slovenijo se še ni povsem umirilo, podatki urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje pravijo, da dež slabi, popoldne pa se bodo še pojavljale krajevne plohe. V zahodni Sloveniji bodo lahko popoldne in zvečer (na Obali lahko tudi še v prvi polovici noči) krajevne nevihte, nekatere lahko z močnejšimi nalivi. 

Močan veter in toča

Ob nevihti v okolici Nove Gorice je radarska odbojnost presegla mejo, ki kaže možnost pojava močnejših nalivov in toče. Popoldne in zvečer se bodo predvsem na jugozahodu Slovenije še pojavljale nevihte z nalivi, močnim vetrom in s točo.

Reke lahko poplavljajo

Še vedno pa velja, da lahko ob močnejših nalivih in nevihtah hitro porastejo hudourniki in drugi vodotoki v večjem delu države, zlasti v južni, osrednji in vzhodni Sloveniji. Ob tem lahko pride do razlivanj ob hudournikih tudi zaradi zajezitev s plavjem. Predvsem v Pomurju, na širšem območju Gorjancev, v Slovenskih goricah, Halozah, na Kozjanskem in v Posavju bodo močneje naraščale tudi ostale reke, posamezne pa lahko presežejo opozorilni pretok in poplavijo.

Predvidoma v noči na petek bo Krka presegla opozorilni pretok in ob tem lahko poplavi na območjih pogostih poplav. Pretoki drugih rek se bodo v tem času začeli zmanjševati.

Pretok reke Drave v Dravogradu presega opozorilno vrednost, vendar trenutno upada. Dotok reke Drave iz Avstrije je v rahlem upadanju, vendar se bo povečana vodnatost Drave v Sloveniji danes še ohranjala.

.image

Opozorilo agencije za okolje. Vir: Arso

Poplavljena Mercatorjevo skladišče in gasilski dom

Meteorne vode so okoli poldneva največ težav povzročale na severovzhodnem delu države. V Ljutomeru je zalito skladišče trgovine Mercator, voda zaliva piščančjo farmo v Zavrču, v Uršincih pa je poplavilo gasilski dom.

Nekaj minut pred 13. uro je uprava za zaščito in reševanje poročala, da so meteorne vode zalile tudi strelišče Pragersko. V Šentjerneju, Kuzmi, Lendavi, Ormožu, Turnišču, Novem mestu, Veržeju, Krškem, Semiču in še nekaterih drugih krajih je meteorna voda zalila kleti stanovanjskih hiš in/ali bivalne prostore. 

Deli s prijatelji