PADAVINE

Ponoči bi lahko zapadlo do 40 cm snega

Objavljeno 23. februar 2013 10.57 | Posodobljeno 23. februar 2013 10.57 | Piše: P. J., STA

V prihodnjem tednu padavin predvidoma ne bo.

LJUBLJANA – Ponoči je po Sloveniji zapadlo od 15 do 20 centimetrov snega, največ v južnih, osrednjih in vzhodnih krajih. Največ snega je zapadlo na Kočevskem, skoraj meter, marsikje pol metra, na vzhodu pa do 40 centimetrov, je dejal Benedikt Strajnar z agencije za okolje (Arso). Sneženje je sicer zjutraj ponehalo, toda novo pošiljko je pričakovati zvečer.

Zvečer in ponoči spet sneženje

Padavine so se po besedah dežurnega prognostika Arsa Strajnarja že zjutraj premaknile proti vzhodu države. Danes bo čez dan suho, marsikje se bo deloma razjasnilo, na Primorskem je že nekaj sonca, postopno pa se bo lahko sonce pokazalo tudi v severni in severovzhodni Sloveniji.

Toda po napovedih bo večji del Slovenije že zvečer in ponoči ponovno zajelo sneženje. »Od jugozahoda se bo najprej pooblačilo, zvečer pa tudi začelo snežiti. Ponoči bo znova močno snežilo, največjo količino snega padavin tokrat pričakujejo bolj v zahodnem delu Slovenije,« je za dejal Strajnar.

Do 40 centimetrov svežega snega

Od severne Primorske preko Notranjske do Kočevskega bo tako lahko zapadlo od 20 do 40 centimetrov novega dodatnega snega, drugje od 15 do 25 centimetrov. Ob tem se bo okrepila tudi burja na Primorskem, ki bo lahko v prvem delu noči dosegala hitrost preko 100 kilometrov na uro. Burja bo gradila snežne zamete in na ta način povzročala težave, predvsem v prometu, opozarja Strajnar.

V nedeljo zjutraj bodo padavine oslabele, pojavljale pa se bodo predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji. Do večera bo lahko sicer zapadlo še nekaj centimetrov snega, potem pa se bodo padavine po napovedih najpozneje v noči na ponedeljek dokončno umirile. Zjasnilo se bo in potem se obetajo lepši dnevi, tudi deloma sončni.

V prihodnjem tednu padavin predvidoma ne bo. »Edina možnost je v sredo, ko bi lahko rahlo deževalo po nižinah. Sneženja ni pričakovati, je pa zaloge na tleh gotovo dovolj vsaj za še preostanek zimskih počitnic,« je dodal Strajnar.

Deli s prijatelji