NAPETI ODNOSI

Politiki rušijo celjsko bolnišnico

Objavljeno 29. november 2017 20.28 | Posodobljeno 29. november 2017 20.30 | Piše: Mojca Marot

Zaposleni v celjski bolnišnici podpirajo direktorja Marjana Ferjanca. Svet zavoda ga hoče razrešiti zaradi nepotrjenega finančnega načrta.

Zdravniki in drugo osebje celjske bolnišnice so se minuli teden zbrali na zboru delavcev in podprli direktorja Marjana Ferjanca. FOTO: Mojca Marot

CELJE – Že skoraj mesec dni so v celjski bolnišnici napeti odnosi. Stanje pa je nekoliko neobičajno, saj v nasprotju z dogajanjem v mnogo podjetjih in ustanovah, kjer so zaposleni po navadi nezadovoljni z vodstvom, v tretji največji slovenski bolnišnici svojega direktorja Marjana Ferjanca stoodstotno podpirajo. In to vsi, začenši z osebjem, ki skrbi za to, da bolnišnica nemoteno deluje, torej da gorijo vse luči, delujejo dvigala, da pacienti dobijo hrano, pa vse do zdravnikov, ki strokovno skrbijo za zdravje svojih pacientov, in to 24 ur na dan, sedem dni v tednu, 12 mesecev v letu. In to že 130 let. Toliko namreč mineva letos od ustanovitve bolnišnice.

Pozivamo Ministrstvo za zdravje in Vlado RS, da se vzdržita nepremišljenih potez, ki vodijo v razgradnjo dobro delujoče bolnišnice in v vsesplošno nezadovoljstvo.

Zbirajo podpise

Za dobro delovanje je ključna predvsem stroka, in ne politika, so jasni zaposleni v celjski bolnišnici, ki so se odločno postavili po robu svetu zavoda, v katerem sedijo tudi vladni predstavniki. In prav ti so očitno tisti, s predsednikom sveta Andražem Jakljem na čelu, ki zdaj rušijo direktorja Marjana Ferjanca, ki je na čelu te bolnišnice že tretji mandat. »Podpiramo ohranitev smeri delovanja strokovnega in poslovnega vodstva naše bolnišnice, ki je s svojim dosedanjim delom dokazalo, da je zavezano rasti in razvoju celjske bolnišnice. Ne strinjamo pa se s politično vodenim uničevanjem vsega, kar smo v teh letih ustvarili, zato zahtevamo zamenjavo zunanjih članov sveta zavoda.

Pozivamo Ministrstvo za zdravje in Vlado RS, da se vzdržijo nepremišljenih potez, ki vodijo v razgradnjo dobro delujoče bolnišnice in v vsesplošno nezadovoljstvo,« so odločni zaposleni v celjski bolnišnici, ki so se odločili ustanoviti celo civilno iniciativo (CI), katere pobudnica in ustanoviteljica je zdravnica Irenca Pustovrh, ki je že več kot 30 let zaposlena kot višja zdravnica specialistka nevrologije na nevrološkem oddelku Splošne bolnišnice Celje. Pridružili so se ji nekateri sodelavci nevrološkega oddelka in skupaj organizirali akcijo zbiranja podpisov podpore.

Ne zaupajo jim

In čemu so se odločili za ustanovitev CI? »Ker imamo našo bolnišnico radi. Nekateri z njo dihamo in živimo že desetletja in smo že nekoliko utrujeni od bojev z mlini na veter, drugi vanjo šele vstopajo polni elana in z željo, da bi jo gradili in razvijali naprej ter pri tem strokovno, poklicno in osebnostno rasli tudi sami,« pravi Pustovrhova. Kot dodaja, zdravniki svoj poklic razumejo kot poslanstvo, da torej pomagajo vsem, ki so se znašli v stiski, jim poskušajo vrniti zdravje in tudi upanje v življenje. »To pa je mogoče le v urejenih razmerah, zato obsojamo in odklanjamo politične igrice z našo bolnišnico, ki med nas vnašajo nemir in nas odvračajo od našega osnovnega poslanstva,« še pravi Pustovrhova.

Kot je dejala, bodo zbirali podpise podpore tako v celjski bolnišnici kot drugih zdravstvenih zavodih v celjski regiji. Pa tudi podpise ljudi, ki jim ni vseeno, kaj se z bolnišnico dogaja. »Tako poskušamo opozoriti na problem in preprečiti razgradnjo bolnišnice ter ohraniti smer razvoja in rast, kakor jo je začrtalo sedanje vodstvo,« še pravijo v CI in dodajajo: »Zunanji člani sveta zavoda, ki jih nastavlja politika, ne uživajo našega zaupanja in morajo oditi. Leta gradimo kulturni dialog in dobre medosebne odnose in ne moremo dovoliti, da ljudje od zunaj arogantno in brezsramno lomastijo po naši bolnišnici.«

Le še po 40 ur na teden

Še najbolj je zaposlene in širšo javnost razburila izjava ene od zunanjih članic sveta zavoda Barbare Tiselj, sicer članice stranke SMC, ki je na svetu zavoda dejala, da finančnega načrta ni niti pogledala, pa zato niti nima slabe vesti, saj da ga tako in tako ne bo podprla. Aroganca brez primere, da to izjavi nekdo, ki naj bi delal za dobrobit bolnišnice in vseh, ki se zdravijo v njej. Tega pri nas ne bi smeli dovoliti, so si enotni zaposleni v celjski bolnišnici, ki so izjavo poslušali mrkih obrazov na zboru delavcev minuli teden. Sicer pa so zdravniki že napovedali, da bodo, če bo vlada na seji potrdila sklep o razrešitvi direktorja Marjana Ferjanca, dosledno delali le še po 40 ur na teden. To bi lahko pomenilo, da se bodo čakalne vrste v prihodnosti znova podaljšale. 

Očitki sveta zavoda

Spomnimo, da so člani sveta zavoda na zadnji seji izglasovali razrešitev Marjana Ferjanca, ker bolnišnica nima sprejetega finančnega načrta za letošnje leto. A ne zato, ker ga ne bi pripravila, temveč zato, ker ga ni potrdilo ministrstvo za zdravje. Tega so zdaj že popravili glede na pripombe in predloge članov sveta in ga bodo znova obravnavali na seji v ponedeljek, 4. decembra.

 

Deli s prijatelji