V PREMISLEK

Politična panika

Objavljeno 07. julij 2014 16.00 | Posodobljeno 06. julij 2014 21.42 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

Vlada v zadnjih izdihljajih panično nasprotuje svojim lastnim ukrepom.

Matej Lahovnik. Foto: S.N.

Zadnji dnevi pred volitvami so čas, ko mnogo politikov, ki jim grozi, da bodo leteli na smetišče zgodovine, zgrabi panika. Ob trenutni predsednici vlade lahko spremljamo, kaj vse so politiki na oblasti pripravljeni storiti, da se tam tudi obdržijo. V minulem tednu je Bratuškova sprejela eno izmed najbolj kontroverznih in spornih potez, ko se je »nenadoma« odločila, da zamrzne postopke privatizacije, ki jih je sprožila njena lastna vlada. Precej shizofreno, saj je ta ista Bratuškova zadnje leto prepričevala domačo javnost, predvsem pa bruseljske uradnike, da je privatizacija nujen korak in da bo vlada pri tem vztrajala. Nekaj dni pred volitvami, ko ankete kažejo, da njena stranka verjetno ne bo prestopila praga parlamenta, pa v popolni paniki nasprotuje svojim lastnim ukrepom in svojim lastnim načelom. Finančni minister temu pravi predvolilna histerija, ampak bojim se, da je problem globlji.

Ne smemo zanemariti, da je vlada pri tem tudi kršila zakon, ko je v nasprotju z njim dajala neposredna navodila upravljavcu državnega premoženja, da mora zamrzniti tudi vse že začete postopke. Slovenija je torej država, v kateri predsednik največje opozicijske stranke sedi v zaporu brez kakršnega koli oprijemljivega dokaza, hkrati pa vlada, ki je na oblasti, na znanem kraju ob znanem času na znan komunikacijski način krši zakon. Pa naj to razume, kdor more. Zaradi sporne odločitve Alenke Bratušek, s katero nasprotuje prejšnjim zavezam te iste Alenke Bratušek, je bila povzročena tudi precejšnja škoda davkoplačevalcem. S to panično politično potezo je namreč dokončno postavila Slovenijo na zemljevid banana držav, v katerih se pravila spreminjajo, kakor se pač politiki zadnji hip zahoče. Gre za zelo učinkovit način odganjanja tujih neposrednih investicij, kar je v nasprotju s prioritetami te iste vlade, ki to počne. Vse več je tudi neposrednih znamenj, da so javne finance tik pred zlomom oziroma da je država prevzela precej obveznosti, za katere sploh ni predvidela finančnih sredstev.

Več kot očitno je zmanjkalo denarja celo za obnovo osnovne infrastrukture, kot so ceste. Vlada v zadnjih izdihljajih panično maši finančne luknje na posameznih proračunskih postavkah tako, da drugje povzroča nove. Zelo verjetno bo morala nova vlada najprej narediti temeljito bilanco, koliko je sploh prevzetih obveznosti države brez finančnega pokritja oziroma kakšna je proračunska luknja, ki jo za sabo pušča vlada Alenke Bratušek. In to luknjo bodo spet pokrivali vsi davkoplačevalci.

 

Deli s prijatelji