KAJ SLEDI?

Policistom prekipelo: Stavka se bo občutno zaostrila

Objavljeno 02. december 2015 18.22 | Posodobljeno 02. december 2015 20.08 | Piše: STA, T. L.

Pogajalska skupina policijskih sindikatov je bila po prestavitvi pogajanj z vlado glede njihovih stavkovnih zahtev seznanjena, da so zaradi nasprotovanja predstavnikov ministrstva za finance pogajanja do nadaljnjega prekinjena.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Kratkega diha so bila pogajanja med predstavniki policistov in vlade. Pogajalska skupina policijskih sindikatov je bila po današnji večkratni prestavitvi pogajanj z vlado glede njihovih stavkovnih zahtev seznanjena, da so zaradi nasprotovanja predstavnikov ministrstva za finance pogajanja do nadaljnjega prekinjena, so sporočili iz policijskega stavkovnega odbora.

Kot so v policijskem stavkovnem odboru pojasnili v sporočilu za javnost, se stavka v policiji in na notranjem ministrstvu, ki so jo začeli 18. novembra, nadaljuje in se bo »v naslednjih dneh občutno zaostrila«.

Predstavniki ministrstva za finance namreč po njihovih navedbah zahtevajo, da policija sredstva za realizacijo zavez iz sporazumov, kar poskušajo doseči s stavko, poišče znotraj proračunskih sredstev, ki so namenjena materialnim stroškom. Pri teh stroških gre za sredstva za nujno potrebno opremo in sredstva za izvajanje zakonskih obveznosti policije, so pojasnili.

Radivoj Uroševič iz Policijskega sindikata Slovenije (PSS) je za oddajo 24ur na Pop TV o zaostritvi stavke dejal, da stavkovna odbora obeh sindikatov pripravljata seznam ukrepov, bo pa javnost o njih pravočasno obveščena. Ob tem je še enkrat poudaril, da stavka ni naperjena proti državljanom, ampak proti vladi. 

Čakali bodo na Cerarja

Za vodstvo ministrstva za notranje zadeve in policije je takšno stališče ministrstva za finance, ki negira veljaven in jasen sklep vlade, nesprejemljivo, zaradi česar se pogajanja do vrnitve predsednika vlade Mira Cerarja iz ZDA ne bodo nadaljevala, so zapisali.

Zahteve policijskih sindikatov so po njihovih navedbah upravičene in legitimne, dolg države do zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu pa nesporen. »Ne glede na to pa se vse jasneje kaže, da v tej državi posamezna ministrstva oz. njihovi predstavniki lahko delujejo v nasprotju z odločitvami in sklepi vlade.«

Policijska sindikata namreč zahtevata uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. Med zahtevami je tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočala varno delo.

Deli s prijatelji