POLICISTI STAVKAJO

VIDEO: Policiste pregnal sneg: Ministru ne moremo povedati, je v Dubaju

Objavljeno 12. februar 2018 13.00 | Posodobljeno 14. februar 2018 07.39 | Piše: STA, S. U.

Na nekajminutnem shodu se zbralo okoli 200 policistov, saj jih je očitno pregnal sneg.

Stavka policistov pred poslopjem vlade 12.februarja 2018 [stavke,protesti,shodi,policija,policisti,vlada] FOTO: Blaz Samec

LJUBLJANA –  Policisti so stavko danes simbolično začeli tudi s shodom pred poslopjem vlade. Opremljeni s piščalkami, trobljami in bobnom so vlado glasno opozorili nase in ji tudi s simbolično gesto - zatisnjenimi ušesi - sporočili, da tako, kot ona ne sliši njih, tudi sami nje od tega trenutka ne slišijo več. Čas njihovega potrpljenja je mimo, pravijo.

         

»Stavkamo, dokler ne priznajo posebnega statusa našemu poklicu,« je na shodu na s snegom pobeljeni Gregorčičevi poudaril predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš. Prvi mož Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič pa je dejal, da so vladi že vse napisali, a so ji v vsakem trenutku, v vsakem vremenu na razpolago, da ji razložijo svoje stavkovne zahteve in aktivnosti.

»Prišli smo sem, da povemo vladi, kajti ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju žal ne moremo, ker je v Dubaju - ko se bo vrnil, bomo pa tudi njemu -, da so minili časi našega potrpljenja,« je še dejal Uroševič.

Na nekajminutnem shodu se zbralo okoli 200 policistov s sindikalnimi zastavami in tudi portreti nekaterih predstavnikov vlade, ki si zatiskajo ušesa. Portretu predsednika vlade Mira Cerarja pa so ob tem dodali še pripis "Nočem vas slišati". Da bodo tudi sami ravnali kot vlada in tudi vlade ne poslušajo več, pa so ji sporočili tako, da so se obrnili stran od vladnega poslopja in si zamašili ušesa.

Stavko bodo nadaljevali do priklica

Stavko so sicer začeli danes ob 7. uri in jo bodo nadaljevali do preklica. Kot poudarjajo, želijo policistom vrniti status, ki si ga zaslužijo. V prvi vrsti zahtevajo, da se z ostalimi pooblaščenimi osebami ponovno vzpostavijo razmerja, kot so jih dosegli s prejšnjo stavko. Takrat sta sindikata z vlado dosegla sporazum, ki je policistom prinesel višje plače. A so bila nato sredi lanskega leta v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri ostalih pooblaščenih uradnih osebah.

Za stavko sta se skupaj odločila oba policijska sindikata, v katerih so prejšnji teden ocenili, da se ji bo pridružilo okoli 9000 zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu. Na shod pred vladnimi poslopjem pa so, kot so pred shodom pojasnili, lahko prišli sindikalni zaupniki in zaposleni, ki so bili prosti. Kljub stavki morajo namreč policisti opravljati številne naloge. Dolžni so poskrbeti za varovanje življenja in varnosti ljudi ter premoženja, preiskovati kazniva dejanja, vzdrževati javni red, izvajati nadzor državne meje ter opravljati naloge, določene v predpisih o tujcih.

Deli s prijatelji