SUSPENDIRAN

Policisti vozili šerifove otroke?

Objavljeno 16. april 2015 19.24 | Posodobljeno 16. april 2015 19.24 | Piše: Primož Škerl

Suspendirali komandirja dravograjske policije Bogdana Brezovnika.

DRAVOGRAD – Vodstvo Policijske uprave Celje (PUC) je pred kratkim suspendiralo komandirja Policijske postaje Dravograd Bogdana Brezovnika. Potezo so opravili tako hitro, da jim do včeraj niti na spletnih straneh policije še ni uspelo vnesti novih podatkov. In tudi tokrat, kakor pravijo naši viri, so v Celju primer hoteli na hitro pomesti pod preprogo.

Nekaj podatkov so nam – potem ko smo jih o tem izrecno povprašali – vendarle posredovali. Kakor navajajo, so zoper Brezovnika uvedli postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Sumijo namreč, da je kršil pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja, te kršitve pa vsebujejo znake kaznivega dejanja. Za čas trajanja postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi mu je bila izrečena tudi prepoved opravljanja dela. Do torka je po pooblastilu generalnega direktorja policije postajo v Dravogradu vodil pomočnik komandirja Igor Knez, včeraj pa so na to delovno mesto začasno premestili Tomaža Goloba, nekdanjega pomočnika komandirja iz sosednje policijske postaje v Radljah ob Dravi.

Očitke zavrača

Kaj naj bi ušpičil zdaj že razrešeni komandir, nam na PUC niso razkrili. Po naših neuradnih, vendar zanesljivih virih se je pri nekdanjem prvem možu dravograjskih policistov nakopičilo več zadev. Tako naj bi si neupravičeno izplačeval potne stroške, podrejenim policistom je nalagal, naj njegove otroke vozijo v šolo in domov, vplival naj bi na posamezne postopke podrejenih in ne nazadnje naj bi se postavil v vlogo nekakšnega lokalnega šerifa s tem, ko je na območju Krajevne skupnosti Trbonje, kjer opravlja tudi funkcijo predsednika, prepovedal kontrolo prometa.

Bogdana Brezovnika smo poklicali po telefonu in mu omenili očitke, ki letijo nanj. Ni jih niti potrdil niti zanikal. »Postopki tečejo in nimam kaj komentirati. Na takšne očitke ne bom dajal izjav, jih pa zavračam kot neutemeljene.« Iz njegovega tona je bilo razbrati, da bo bržčas uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva, da bi dokazal svoj prav.

Če dobi, če izgubi

Najprej ga čaka službeni disciplinski postopek, ki se praviloma konča v škodo obravnavanega. Običajno sledi pritožba na pristojno delovno sodišče (v Slovenj Gradcu), na tej stopnji pa – kaže praksa – največkrat odločijo v prid policistu. Če bi Brezovnik vendarle izgubil pravdo, se lahko pritoži na višje sodišče. Ves ta čas ostaja v delovnem razmerju in je upravičen do (nekoliko nižje) plače. Po pravnomočnosti sodbe sta dve možnosti: če bi izgubil, bi svojo pravico lahko iskal z izrednimi pravnimi sredstvi, začenši z ustavnim sodiščem in vse do evropskega sodišča. Če bi bil v pravdanju uspešen, bi se vzpostavilo stanje pred uvedbo disciplinskega postopka, torej bi ga morali vrniti na položaj komandirja v Dravogradu oziroma mu zagotoviti primerljivo delovno mesto in vsaj tolikšno plačo, kot jo je imel prej.

Deli s prijatelji