V GORAH

Policista opazila neustrezno obutev

Objavljeno 20. avgust 2011 18.45 | Posodobljeno 20. avgust 2011 20.30 | Piše: P. J.

Najpogosteje pride do nesreč zaradi zdrsa, padajočega kamenja in padcev

NOVA GORICA – Policista iz Nove Gorice sta, kot smo že poročali od 13. avgusta, na relaciji Zadnjica–Dolič–Prehodavci–Trenta opravljala naloge za zagotavljanje splošne varnosti v gorah in svetovala pohodnikom.

Policista v gorah

Dvema policistoma se je pridružila tudi inšpektorica tržnega inšpektorata v Novi Gorici in nadzornika Triglavskega narodnega parka. Po statističnih podatkih so novogoriški policisti v obdobju do vključno 13. avgusta obravnavali 8 gorskih nesreč, lani v enakem obdobju pa šest. Življenje sta izgubili dve osebi, štiri pa so bile huje telesno poškodovane. Med glavnimi vzroki za nesreče so padajoče kamenje, zdrsi, plezanje v neugodnih vremenskih razmerah, zdrs snega in padci pri plezanju.

Preventiva

Policista sta ugotovila, da se pogosto planinci odpravijo v gore brez ustrezne obutve. Kot so na policiji zapisali v izjavi za javnost, tovrstne preventivne akcije policistov vodijo tudi k večji ozaveščenosti planincev, da lahko z ustrezno opremo in telesno pripravljenostjo preprečijo marsikatero poškodbo in nesrečo ali pa da so posledice, če že do telesnih poškodb pride, milejše.

Deli s prijatelji