ZGODBA O USPEHU

Poličevi prisegajo na Radensko in vino

Objavljeno 09. avgust 2014 23.35 | Posodobljeno 09. avgust 2014 23.36 | Piše: Nataša Čepar

Peter Polič, sin enega izmed najbogatejših Slovencev, se ukvarja z biodinamičnim kmetijstvom.

Ko se s traktorjem voziš gor in dol med vsemi temi trtami, postane precej monotono, zato bi nujno potreboval robota, ki bi to počel samostojno,« razmišlja 34-letni Peter Polič, sin uspešnega primorskega podjetnika Vladimirja Poliča. »In ga tudi nameravam izdelati,« doda. Nedavno je za svojo dušo kupil prostrano vinogradniško posestvo v Truškah pri Kopru s prelepim razgledom na Koprski zaliv. Zavzeto začne pripovedovati o načrtih za ekološko oziroma biodinamično kmetijstvo in o pomenu samooskrbe. »Rad bi sam pridelal vse, kar pojem,« pravi.

V svetovnem vrhu

Portoroška družina Polič – oče in oba sinova Denis in Peter so po tretjinski lastniki Skupine P&P – se je na področju izdelave merilnikov za televizijsko gledanost prebila v sam svetovni vrh. Omenjenega posla so se lotili, medtem ko je oče Vladimir, ustanovitelj Kanala A, to prvo komercialno televizijo pri nas vodil in se boril za oglaševalce. Pozneje jo je prodal lastnikom POP TV. Poličevi so pred tremi leti prodali tudi razvojno podjetje za telemetrijo ameriškemu partnerju, medtem ko so v Luciji ohranili proizvodnjo.

Ta še vedno predstavlja več kot polovico vseh njihovih prihodkov in zaposluje več kot sto ljudi. Obenem se že dlje časa usmerjajo tudi v druge posle. Med drugim so lastniki zemljišča in stavbe, v kateri je bil nekoč proizvodni obrat Droge v Seči. Gre za prvovrstno lokacijo ob sečoveljskih solinah, kjer naj bi v prihodnosti zgradili hotel in s poslovnim partnerjem razvijali zdraviliško dejavnost. Poleg tega imajo v lasti tudi del stolpnice v središču Ljubljane, kjer domuje Slovenska tiskovna agencija.

Vse je nastalo iz potrebe

V zadnjem času so Poličevi vzbudili precej pozornosti s ponudbo za prevzem Radenske (skupaj s češkim podjetjem za proizvodnjo pijač Kofola). »Vsi naši projekti so nastali iz potrebe,« razlaga Peter Polič. Tako je bilo, na primer, z merilniki gledanosti, ki so jih sami zasnovali zaradi pritiskov oglaševalcev in cenovno nedostopnih tovrstnih produktov na trgu. Podobno je bilo z zastopstvom Radenske na Tajskem. »Ideja je nastala med bivanjem na Tajskem. Najprej smo radensko na Tajsko vozili za nas, potem za prijatelje in znance, tako da je iz tega počasi nastal posel,« pove. Danes to slovensko mineralno vodo, ki ima naravne mehurčke ogljikovega dioksida, izvažajo tudi v Združene arabske emirate. »To pa nas je spet vodilo do zamisli, da bi se v Radensko kot družbo vključili tudi lastniško. Glede na to, da nismo vešči pijačarskega posla, se nam zdi povezava s partnerjem iz te branže optimalna. Po drugi strani pa poznamo lokalne razmere,« pojasni. Radenski kot blagovni znamki želijo povrniti nekdanji ugled in jo umestiti na svetovni trg.

Več kot 20.000 trt

Polič je posestvo v Truškah, ki zajema sedem hektarjev zemljišč, kupil od domačina. Ta je pred leti zgradil prostorno kamnito klet in oljarno, degustacijskega dela pa ni dokončal. Oglaševana cena za nepremičnino je bila 2,5 milijona evrov, koliko je zanjo v resnici odštel, pa sogovornik ne želi razkriti. »Tu je čez 20.000 trt in več kot sto oljk. Med vinskimi sortami prevladujejo refošk, malvazija in cabernet sauvignon, preostala pa sta merlot in rumeni muškat,« omeni. Že za naslednjo trgatev napoveduje, da se je bo lotil drugače, kot je počel prejšnji lastnik.

»Prednost bom dal biodinamičnemu načinu pridelave, med trte smo že zasadili različna žita, načrtujem ribnike in čebelnjak, vse v skladu s pravili permakulture, kar pomeni, da narava sama poskrbi za ravnovesje in rast,« navaja. »Čebele preženejo oljčno muho, žita in preostale rastline pa poskrbijo za pognojitev, ribniki so dober zbiralnik deževnice in pravi mali ekosistem različnih bitij,« postreže s primeri. Pri prihodnji obdelavi vinograda namerava upoštevati tudi pravila znanosti hado in feng šuja. Pri vinogradniških in vinarskih opravilih mu pomaga Valter Bembič, s katerim poskušata iskati optimalne naravne rešitve, sodeluje pa tudi s priznanim avstrijskim strokovnjakom za naravno kmetijstvo Seppom Holzerjem. »V vino, ki smo ga pridelali, nismo dodajali ničesar, kar je v nasprotju z vsemi tradicionalnimi vinarskimi pravili,« razloži Peter. Med vzorniki je izpostavil sicer zamejskega vinarja Joška Gravnerja in prijatelja Uroša Rojca, nad vinogradništvom in vinarstvom ga je že v srednji šoli navdušil mamin partner Jože Jeršinovič, ki ima vinograde le kak kilometer stran pod vasico Lopar.

Prihodnost v povezovanju

Poličevi so pred kratkim zaščitili blagovno znamko Flavors, ki naj bi združevala lokalne pridelovalce naravnih proizvodov iz srca Evrope. »Predstavili smo se že na sejmu v Singapurju in zastopali primorske ekološke vinarje, oljkarje in tartufarje ter nekaj drugih priznanih slovenskih blagovnih znamk. Žal vse te aktivnosti v celoti financiramo sami in smo večkrat edini, ki predstavljamo to našo malo prelepo državo. Slovenska zgodba o uspehu je lahko le v povezovanju,« je prepričan Peter Polič. To želi pokazati tudi z lastnim vzorom: »V moji kleti bo vedno prostor še za vina drugih pridelovalcev, ki jih bom z veseljem ponudil gostom in jih tržil po svetu!«

Nataša Čepar »Slovenska zgodba o uspehu je lahko le v povezovanju,« je prepričan Peter Polič, ki se namerava lotiti kar dveh pijačarskih poslov. (Fotografije: Nataša Čepar) Poličevi vinogradi v Truškah obsegajo sedem hektarjev zemljišč. Dobrih 20.000 trt Vinogradniška idila v Truškah nad Koprom V prostorni vinski kleti zori ekološki pridelek. Peter Polič namerava pri obdelavi vinograda upoštevati permakulturne vidike in tudi pravila znanosti hado in feng šuja. Narava bo pri Poličevih sama poskrbela za ravnovesje in rast. Prevladujejo refošk, malvazija in cabernet sauvignon, najdeta se tudi merlot in rumeni muškat. Oglaševana cena za nepremičnino je bila 2,5 milijona evrov, koliko je zanjo v resnici odštel, Peter Polič ne želi razkriti.

Deli s prijatelji