PO PRAZNIKIH

Pol Slovenije danes v minusu na banki: kaj storiti?

Objavljeno 18. april 2017 14.45 | Posodobljeno 18. april 2017 14.46 | Piše: E. N.

Podjetja, ki delavcem plačujejo 15. v mesecu, plač pred prazniki niso mogla izplačati.

LJUBLJANA Zaradi redke kombinacije velikonočnih praznikov, plačilnih dni in dneva, ko nas 'udarijo' trajniki, se je danes marsikateri Slovenec zbudil z debelim minusom na svojem bančnem računu.

Kaj se je zgodilo?

Podjetja, ki svojim zaposlenim plače izplačujejo 15. v mesecu, bi nakazilo morala izvesti zadnji delovni dan pred praznikom oz. vikendom, to je minuli petek. A glej ga šmenta, šlo je za veliki petek, ki pri nas sicer ni praznik, ga pa praznuje večina Evrope. Zato ta dan evropski medbančni plačilni sistem, učeno poimenovan Target2, ni deloval. Med bankami ni bilo mogoče izvesti nobenega nakazila. Niti v Sloveniji. Banke so v petek obdelovale le interna nakazila.

Plačilni promet se je po velikonočnih praznikih normaliziral šele danes zjutraj. A prilivi z naslova plač na tekoče račune zaposlenih v času, ko to poročamo, praviloma še niso bili izvedeni. Za procesiranje si banke lahko vzamejo več ur.

Plače še ni, trajnike pa že trgali

Banke pa so bile pridnejše pri trganju zneskov z računov komitentov: danes, 18. v mesecu, namreč večini trgajo trajnike (oz. direktne bremenitve), obroke za lizing in obroke za najete kredite. Marsikdo se je zato danes zjutraj znašel v debelem minusu, saj plače ni dobil, trajnike pa mu je banka že obračunala iz tistega, kar mu je ostalo na računu.

Preverite, kaj je bilo plačano in kaj ne

Če imate na TRR majhen limit ali imate vsak mesec veliko trajnikov ali drage obroke za posojilo, bi lahko danes padli tudi v nedovoljeni minus. A pozor: trajniki se v tem primeru niso poravnali, saj banka prepreči, da bi s plačilom direktnih bremenitev padli v nedovoljeno negativno stanje na TRR. V spletni banki oziroma z uslužbenko banke preverite, ali se je to zgodilo tudi vam. Neporavnano direktno bremenitev ali obrok za kredit boste v tem primeru morali poravnati ročno: banko ali pa izdajatelja računa prosite za pomoč: potrebovali boste številko TRR prejemnika in pravilen sklic. Z ročnim plačilom ne odlašajte preveč, da vas ne bodo udarili stroški opominov.

Deli s prijatelji