NEPLAČANI PRISPEVKI

Pokojnine gredo na ustavno sodišče

Objavljeno 19. maj 2015 16.44 | Posodobljeno 19. maj 2015 16.44 | Piše: Mo. S.

V obstoječem sistemu delavec nima vzvodov za prisilo delodajalca v plačilo prispevkov niti nima pravice terjati plačila prispevkov, ker ni upnik.

Niso bili vsi obravnavani enako, ugotavlja računsko sodišče.

LJUBLJANA – Konfederacija slovenskih sindikatov je na ustavno sodišče vložila zahtevo za presojo ustavnosti delov zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2 in ZPIZ-1), zaradi katerih se delavcem odmeri nižja pokojnina, če jim delodajalec od bruto plače ni plačeval prispevkov, so sporočili iz Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS).

Kot pravijo, je pravica do pokojnine pri nas ustavna pravica in zakon ne more omogočiti, da se višina pokojnine zmanjša zaradi slabo urejenega in nedelujočega pokojninskega sistema. »Ustava določa, da država ureja in skrbi za delovanje pokojninskega sistema, in če to dolžno ravnanje država opusti, mora prevzeti tudi vso odgovornost in škodo, ki jo zaradi neustavnih določil pokojninskega zakona danes trpijo delavci oz. upokojenci z nižjimi pokojninami ob že tako nizkih,« navajajo.

V pokojninskem sistemu je zaradi neplačanih prispevkov upnik država in ne delavec, neplačani prispevki pa se izterjajo z davčno izvršbo, ki je delavec ne more izvajati. »V obstoječem sistemu delavec nima vzvodov za prisilo delodajalca v plačilo prispevkov niti nima pravice terjati plačila prispevkov, ker ni upnik. Država kot upnik ima dolžnost izterjati plačilo prispevkov in zato smo v KSS prepričani, da so deli pokojninskega sistema, ki omogočajo neplačevanje prispevkov in zato nižje pokojnine v neskladju z ustavo.«

Za neplačevanje prispevkov sploh ne vedo

Izpodbijajo tudi člene, ki določajo, da se v zavarovalno dobo štejejo obdobja zavarovanja, če so bili za ta obdobja plačani predpisani prispevki. Sindikati menijo, da je takšna zakonska rešitev v neskladju z ustavo. »Država si dovoljuje drugo skrajnost, da sama odlaga plačilo dolga, odobrava obročno odplačevanje in celo odpis dolga z namenom ohranjanja delovnih mest, kar pa se mnogokrat kljub več odlogom plačila prispevkov konča z zaprtjem podjetij ter izgubo delovnih mest, prispevki pa niso nikoli plačani,« še dodajajo in svarijo, da delavec za neplačevanje prispevkov delodajalca velikokrat izve šele ob upokojitvi.

Deli s prijatelji