NA KOŽO

Poker za Športno loterijo

Objavljeno 25. april 2017 00.35 | Posodobljeno 25. april 2017 00.48 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Izjemno zanimiv zakulisni boj za novega šefa športnih stav na Slovenskem.

Bi imeli letno plačo okrog 300.000 evrov bruto v že povsem utečenem poslu, kjer prejmete svoj mandat in ste potem, vsaj navidezno, povsem mirni še za dva ali tri, če ga le ne bi preveč pobiksali med predsedovanjem upravi Športne loterije? Ta delniška družba namreč išče novega šefa, saj Janez Bukovnik odhaja v pokoj. Nadzorni svet je pozval lastnike Športne loterije, naj predlagajo svoje kandidate za novega šefa. Po 20-odstotni solastniki zlate finančne koklje so Smučarska zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije, Pošta Slovenije in Loterija Slovenije, Nogometna zveza Slovenije se ponaša s 17,3-odstotnim deležem, manjša igralca sta Mont, d.o.o., (2,66) in ASK Kranjska Gora (0,03).

Izjemno mamljiv položaj zagotavlja, kot zapisano, izjemno plačo, vrhunski poslovno-družabni status pa tudi pritiske raznih lobijev za sponzoriranje in, kajpada, obvezno vračanje uslug ali servisiranje tistih, ki so ti odločilno pomagali prilesti na ta položaj. Paleta izzivov je široka in pisana kot le kaj, novi šef pa bo moral biti tako ali drugače pogodu politični oblasti in vsem lastnikom hkrati. Ob tem vsa športna javnost z zanimanjem spremlja dogajanje okrog izbire novega šefa Športne loterije, saj to podjetje izdatno polni sklad Fundacije za šport, ki vsako leto sofinancira športne programe klubov, društev, nacionalnih športnih zvez, Olimpijskega komiteja Slovenije in drugih, s športom povezanih projektov.

Pri Nogometni zvezi Slovenije želijo na stolčku videti Jerneja Smisla, direktorja korporativnih odnosov v Pivovarni Laško Union. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport prek državne Pošte in Loterije Slovenije podpira uradnika iz svoje hiše Marka Rajšterja, ki je še najbolj znan kot spremljevalec resorne ministrice. Olimpijski komite Slovenije se zavzema, da bi Športno loterijo vodil njihov tako rekoč nevidni generalni sekretar Edvard Kolar, nekdanji državni uradnik in ne ravno navdušujoči eks direktor Gimnastične zveze Slovenije. Četrti, še najbolj intrigantni kandidat je predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec. Zanimivo, da Smučarska zveza Slovenije ni izpostavila svojega konkretnega aduta. Verjetno zato, ker igro vodi nekdanji šef OKS in internacionalni športni funkcionar, zdaj tudi vodja evropskih olimpijskih komitejev, Janez Kocijančič, ki se je, hočeš nočeš, znašel v zakulisnem obračunu z nogometno-rokometno-inšekakšnim lobijem. Ve se, kdo predstavlja velikega vodjo slednjega. Izjemno zanimiv zakulisni boj za novega šefa športnih stav na Slovenskem. 

Deli s prijatelji