AFERA BARIČEVIČ

Pogojni zapor
 za bulmastife

Objavljeno 23. junij 2011 22.29 | Posodobljeno 24. junij 2011 13.30 | Piše: Boštjan Celec

Pogojni zapor doletel kinologa Alenko Černe in Rajka Rotnerja

Po mnenju tožilcev in sodnikov sta kinologa grešila na Gmajnicah – v primeru Černe in Rotner so na sodišču pohiteli s kaznijo.
LJUBLJANA – Čeprav je 15. junija z ljubljanskega okrajnega sodišča v časopisno hišo Delo prišla potrditev, da je tožilstvo 30. maja proti kinologoma Alenki Černe in Rajku Rotnerju vložilo obtožni predlog v zadevi Baričevič, pa so pozabili (?) pripisati, da je bilo v tej zadevi pri njih takrat na eni od stopenj že odločeno.

Po naših informacijah sodeč, so se namreč odločili za reševanje zadeve po hitrem postopku, ki ga predvideva zakon o kazenskem postopku in ki veleva, da sme tožilec za kazniva dejanja iz pristojnosti okrajnega sodišča že ob vložitvi obtožnega predloga predlagati, da sodišče izda kaznovalni nalog, s katerim obdolžencu izreče predlagano kazensko sankcijo ali ukrep, ne da bi opravilo glavno obravnavo.

Tukaj se je to tudi zgodilo, saj je bil Černetovi in Rotnerju že 6. junija izdan kaznovalni nalog, za štiri mesece v zapor pa jima ne bo treba, če v dveh letih ne ponovita enakega kaznivega dejanja, kot sta ga v zadevi Baričevič. In ne le da je bila 15. junija že znana razsodba, v sodnih predalih je že bil ugovor enega od nepravnomočnih kaznovancev, menda Rotnerja.

Pristojni okrajni sodnik je torej menil, da obtožni predlog drži vodo, zato se je odločil, da za razsojanje v imenu ljudstva ne potrebuje dolgotrajnega in dragega sodnega postopka, zato je izdal kaznovalni nalog. Ker pa sta na ta nalog v zakonitem roku prišli obe pritožbi, bomo pri Rotnerju in Černetovi le dočakali glavno obravnavo.

Kolikor je slišati, sta kinologa ponarejala listine oziroma je to domnevno storila Černetova, k temu pa jo je napeljeval Rotner – 15. junija 2006, tri mesece po napadu razvpitih ljubljanskih bulmastifov na Tržičana Stanislava Megliča, sta v zavetišču Gmajnice opravila izredni vzrejni pregled in enemu od nevarnih psov izdala vzrejno dovolilnico za plemenjaka. Černetova mu je ob tem podelila najvišjo vzrejno oceno, njegovo zunanjost sta ocenila z odlično, gibanje pa označila za dobro, čeprav je zaradi strelnih ran, ki jih je dobil med napadom na Megliča, vidno šepal.

Titulo plemenjaka je kajpak takoj izkoristil lastnik bulmastifov dr. Saša Baričevič in v boju za vrnitev psov zaigral tudi na struno, da je Atlas odličen plemenski pes, njegova usmrtitev pa bi povzročila veliko premoženjsko škodo. V resnici pa je bila šepava žival vredna kvečjemu kakšnega tisočaka in pol, Atlas prav tako ni mogel biti plemenjak, ker še ni imel potomcev, lastnik pa ni niti še zaprosil vzrejne komisije za dovoljenje za paritev.
Nista obsojena

Ko smo predsednico okrajnega sodišča v Ljubljani Vesno Pavlič Pivk vprašali, zakaj nas že 15. junija niso seznanili s kaznovalnim nalogom za kinologa, nam ni odgovorila. Je pa zapisala, da Alenka Černe in Rajko Rotner v obravnavani kazenski zadevi še nista bila obsojena. Zoper sodbo sta namreč zagovornika obdolženih vložila pravočasna ugovora, zato jo bo sodišče v skladu s IV. odstavkom člena 445.č ZKP razveljavilo in se bo postopek nadaljeval z razpisom glavne obravnave.
Deli s prijatelji