DOKAPITALIZACIJA – DA ALI NE

Pogajanja in usklajevanje v Adrii še vedno potekajo

Objavljeno 30. september 2011 13.30 | Posodobljeno 30. september 2011 09.40 | Piše: T. L./STA

Usoda Adrie v rokah sindikatov

Kakšna bo prihodnost Adrie

LJUBLJANA, BRNIK – Medtem ko bi Adria Airways danes morala zagotoviti vse pogoje za izvedbo dokapitalizacije in s tem načrta finančnega prestrukturiranja podjetja, pogajanja in usklajevanja še vedno potekajo. Končne rešitve še ni, se pa dogovori sklepajo in podpisujejo.

Vse jasno danes ali v ponedeljek?

Načeloma morajo biti dogovori tudi s sindikati sklenjeni danes. Vendar pa je upravni odbor sklican za ponedeljek zjutraj in takrat bo verjetno uradno ugotovljeno, kakšno je stanje in ali so vsi pogoji za izvedbo prestrukturiranja in dokapitalizacije izpolnjeni.

V Adrii se v zadnjih dneh trudijo predvsem skleniti novo kolektivno pogodbo s štirimi sindikati v podjetju. To je še zadnji pogoj, ki ga za izvedbo dogovorjene dokapitalizacije oziroma konverzije terjatev zahtevajo banke upnice in država.

Ker usklajevanja še potekajo, je tudi glavni izvršni direktor slovenskega nacionalnega prevoznika Klemen Boštjančič na sestankih. Direktor korporativnega komuniciranja v Adrii Alen Mlekuž pa je pojasnil, da se usklajujejo podpisi pogodb s posamezniki sindikati.

Čakajo le še sindikate

Adria Airways je v torek z bankami upnicami, Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb RS in večinsko lastnico, državno Posebno družbo za podjetniško svetovanje, že uskladila besedilo sporazuma o poslovnem in finančnem prestrukturiranju družbe, v sredo pa so dosegli tudi dogovor z največjima domačima dobaviteljema – Aerodromom Ljubljana in Petrolom.

Čakajo še sindikate

Vse oči so zato bolj ali manj uprte le še v sindikate Adrie Airways. Izvršni direktor družbe Robert Vuga njihovega vtisa glede končne verzije podjetniške kolektivne pogodbe v četrtek ni podrobneje komentiral. »Ko govoriš z ljudmi, imaš občutek, da se zavedajo situacije in da bi radi imeli službe. Ali bo to vodilo v podpis pogodbe ali ne, ne morem vedeti, dokler se ne zgodi, upam pa, da bo,« je povedal.

Delničarji Adrie Airways, ki je v hudih finančnih težavah, so na skupščini 21. septembra soglasno podprli dokapitalizacijo družbe s stvarnimi vložki v višini 19,7 milijona evrov – konverzijo terjatev bank – in denarnimi vložki v višini 50 milijonov evrov, kar bo zagotovila država.

Deli s prijatelji