DOBROTA?

Podarila obleke poplavljencem, te bodo končale v trgovini

Objavljeno 22. maj 2014 22.00 | Posodobljeno 22. maj 2014 21.58 | Piše: T. L.

Bralko je razjezilo, da obleke v zabojnikih Humana Slovenija ne gredo v roke pomoči potrebnim, ampak v trgovine po Evropi in ZDA. Iz Humane odgovarjajo, da pomagajo tudi najrevnejšim, vendar manj doma kot v tujini.

Denar od zbranih oblačil gre v večji meri v tujino.

LJUBLJANA – Katastrofalne poplave in plazovi, ki pustošijo po Hrvaški, Bosni in Hercegovini in Srbiji, so številne nič krive pahnili v popolno bedo. Ostali so brez vsega, nekateri le z golim življenjem, primanjkuje hrane, pijače, osnovnih higienskih potrebščin …

Slovenci in humanitarne organizacije so se množično odzvali na klice na pomoč in še vedno zbirajo pomoč za prizadete. Ob tej žalostnih dogodkih pa se pojavljajo tudi žalostne informacije, da pomoč – iz različnih razlogov – ne pride do ljudi, ki jo potrebujejo. Eden od takih primerov so zabojniki za rabljena oblačila Humana, ki dajo misliti, da bo njihova vsebina prišla v roke tistim, ki sami nimajo za golo preživetje. A ni nujno tako, Humana namreč donirane obleke prodaja naprej.

»Če bi vedela, da se oblačila prodajajo, jih ne bi odložila v zabojnik«

V uredništvo smo prejeli ogorčeno pismo dobrotnice Zarje iz Ljubljane, ki je oblačila, ki jih ne potrebuje, odložila v zabojnik Humane. Gre za mednarodno organizacijo Humana People to people, ki ima svojo izpostavo tudi v Sloveniji. Njihovi zabojniki za zbiranje oblačil so postavljeni po devetih slovenskih mestih in označeni z velikimi črkami. Bralka Zarja pa se je na nas razočarana obrnila, saj da je šele po oddaji oblačil izvedela, da organizacija Humana zbrana oblačila prodaja »trgovinam z rabljenimi oblačili« v tujini, pretežno v zahodni Evropi in da oblačila sploh ne gredo v roke pomoči potrebnim.

»Če bi vedela, da se oblačila prodajajo, jih ne bi odložila v zabojnik, ampak bi jih raje odnesla kateri drugi humanitarni organizaciji, na primer Rdečemu križu ali Karitasu. Na zabojniku ni nikjer označeno, kaj se zgodi z donacijami, in še manj, da z oblačili služijo,« se je pridušala in dodala, da je oblačila oddala za to, da bi pomagala prizadetim v poplavah in ne zato, da končajo v eni od trgovin z rabljenimi oblačili.

Da bi razjasnili nesporazum, kdo pomaga komu, kaj se dogaja z oblačili v zabojnikih Humane Slovenija in druge nejasnosti, povezane z darovanimi oblačili, smo za pojasnila zaprosili Humano Slovenija.

Humana kot gospodarska družba niti ne izpolnjuje meril za izvajanje humanitarnih del, saj se po naši zakonodaji lahko s tem ukvarjajo le humanitarne oziroma nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu.  

Prvo pomoč na poplavljen območje poslali preteklo soboto

Pa se lotimo najprej trenutno najbolj bolečih področij, stiske ljudi, ki se vsakodnevno borijo za preživetje na poplavljenih območjih Balkana. Ali je Humana Slovenija na območje poslala humanitarno pomoč (oblačila, opremo, odeje, spalne vreče, hrano, potrebščine ...) in koliko je bilo te pomoči?

Saška Susman, vodja Humane Slovenija, odgovarja, da so v BiH do danes poslali pomoč dvakrat, in sicer preteklo soboto so neposredno prizadetim v Maglaju razdelili 2,5 tone odej, spalnih vreč, vzmetnic, škornjev, posteljnine, brisač, hrane, pijače, izdelkov za osebno higieno. V torek pa ob pomoči Rdečega križa Doboj še 2,5 tone oblačil, čevljev, plenic, odej, spodnjega perila, otroških postelj, hrane, pijače, detergentov in orodja (lopate). Poleg tega bodo v petek eni od humanitarnih organizacij v BiH namenili še 3000 evrov za nakup hrane. V času pisanja članka končnega dogovora o tem, katera bo ta organizacija, še niso sprejeli.

Očitki o zavajanju: ni oznak, da se oblačila prodajajo

Kaj pa je z neobveščenostjo dela darovalcev, ki delovanja mednarodne mreže Humana ne poznajo in se počutijo zavedene, ko izvedo, da oblačil neposredno niso dobili ljudje iz Slovenije, ki potrebujejo pomoč? Kot rečeno, na zabojnikih model delovanja Humane (in prodaja oblačil trgovinam z rabljenimi oblačili) ni opisan. Prav tako o tem (še) ni besede na spletni strani Humana Slovenija, poleg tega pa vsi ljudje niti ne razumejo angleškega jezika, da bi se lahko o načinu delovanja mednarodne mreže Humana People to people seznanili na spletni strani krovne organizacije, kjer so vse informacije zapisane v angleškem jeziku.

V Humani Slovenija priznavajo, da je to njihova napaka, in obljubljajo, da bodo na spletni strani zelo kmalu predstavili vse o projektu. »Vsebinsko smo stran že sestavili, končujemo še zadnje tehnične detajle. Je pa na naši slovenski spletni strani napotek na Humanino krovno spletno stran www.humana.org, kjer je zelo na široko predstavljeno vse o gibanju Humana People to People, katerega del smo tudi mi. Na osnovi preteklega dela pa povem, da darovalci v večini vedo, kam gredo njihova oblačila in za katere namene.« Za širjenje dezinformacij pa v Humani Slovenija v veliki meri krivijo kar medije …


Več rabljenih oblačil, manj izpustov

Humana Slovenija je v letu 2013 zbrala približno 1245 ton rabljenih oblačil in obutve. Kot pojasnjujejo, to pomeni, da so preprečili izpust več kot 5,3 tone CO2 ter prihranili približno 7,5 milijonov litrov vode, 374 ton gnojil in 15 tisoč litrov pesticidov. 

Ob tem v Humani Slovenija še dodajajo, da vse slovenske organizacije skupaj ne zberejo niti polovice vseh oblačil, ki so na voljo, in da je ogromno prostora še za kakšno organizacijo.

Največ v Afriki, manj v Sloveniji

»Humana Slovenija je socialno podjetje, sredstva pa pridobimo z zbiranjem in s prodajo rabljenih oblačil in obutve. Dobiček od prodaje oblačil ne gre v roke lastnikov kapitala, ampak za razvojne projekte v Afriki. Humana Slovenija trenutno podpira več projektov v Afriki (Children's town Malambanyama, Child Aid, oboje v Zambiji).« Kot še dodajajo, so v zadnjih treh letih projektom darovali 145.000 evrov, od tega v lanskem letu 60.000 evrov.


Lani 32 tisočakov dobička

Podatki kažejo, da je podjetje z dvema zaposlenima lani ustvarilo 380.000 evrov prihodkov iz naslova trgovine na debelo z oblačili in obutvijo ter več kot 32.000 evrov dobička.

Kaj pa pomoč ljudem v stiski v Sloveniji? Iz Humane odgovarjajo, da se načelno držijo osnovnega poslanstva, torej pomagati najrevnejšim na svetu. »Tako distribucija oblačil na lokalni ravni za nas ni osnovnega pomena. To pa še ne pomeni, da ne pomagamo in podarimo oblačila vsakemu, ki pride do nas in izrazi potrebo. Revščina je vedno bolj prisotna tudi med nami, zato je izredno pomembno gojiti čut za sočloveka in pravičnejše razdeljevanje dobrin.«

Dodajajo, da vsako leto sodelujejo s slovenskimi šolami pri vzgojnih projektih. »V zadnjih letih smo organizirali tudi kar nekaj lokalnih projektov: zbirali smo oblačila in šolske potrebščine na nekaterih osnovnih šolah po Sloveniji, podarili oblačila romskim skupnostim na Dolenjskem, podarili oblačila in pohištvo slovenskim študentom pa tudi drugim, ki so se k nam zatekli po pomoč.«

Deli s prijatelji