NA KOŽO

Počasi se daleč pride

Objavljeno 08. januar 2013 23.27 | Posodobljeno 08. januar 2013 23.27 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Navijam za zložen prehod v organizirano politično delovanje.

Domen Mal.

Z mariborsko vstajo številka 5 je približno tako, kot je bilo s petim delom kultne grozljivke Petek 13. – ciljna publika ni več cvikala. No ja, mislim, da se je oblast, naj bo državna ali lokalna, v resnici bala samo prvih protestov, ko še ni vedela, ali se državljanom v resnici ne bo strgalo in ne bo zastonj prepevala Grad gori, grof beži, vino teče, naj, če teče kri – konec koncev so tudi pred dobrimi 20 leti pokazali jajca in se ločili od Juge.

Tlačani so tokrat vendarle ostali pri kurjih jajcih, prgišču granitnih kock in žolčnih besedah. Nasilja z redkimi izjemami, pa še takrat naj bi ga povzročili od oblasti podkupljeni huligani, ni bilo. Hvala bogu, porečem, da nismo preštevali mrtvih in ranjenih, hvala bogu, da so bila nestrinjanja izražena na civiliziran, kulturen način.

Je pa problem, če naslovnik ni civiliziran in kultiviran in noče razumeti, da je napočil trenutek, da spakira. Mariborski svetniki se tako ne morejo razpustiti, ker da morajo sprejeti občinski proračun za 2013.

Seveda tudi premier in vodja opozicije ne moreta odstopiti – zaključno poročilo protikorupcijske komisije o njunem pomanjkljivem podajanju premoženjskega stanja ob dandanašnjih razvrednotenih vrednotah sploh ne bode več v oči –, ker da bi se država sesula od znotraj.

Ampak mogoče pa se je na ulicah začel prav ta proces, sesuvanja države od znotraj, pravi Dutschkejev pohod skozi institucije. Kakor je na spletnih forumih vse več izrazov malodušja in obupa, češ oblastnikom se gladko j..., kaj skandira ljudstvo, oni bodo naprej kradli in lagali, sociolog Franc Trček opozarja, da so bili upi na hitro zmago tako ali tako pretirani: »Izkušnje iz Srbije, Islandije, Španije in tako naprej kažejo, da gre za dolgotrajne vstaje, ki imajo vzpone in padce. Niti ni toliko pomembno, ali nas je 3000 ali 5000. Pomembna je kontinuiteta in pomembna so sporočila, ki so dovolj artikulirana.«

Trček torej razočaranim svetuje potrpljenje in vztrajnost. Sam navijam za zložen prehod v organizirano politično delovanje. Povsem novo stranko neomadeževanih s korupcijo, političnim mešetarjenjem. In nazadnje, njeno zmago na volitvah. Naj idealizem užene cinizem.

Deli s prijatelji