TRAGIČNO

Po vrnitvi s počitnic
 otroček hitro umrl

Objavljeno 12. avgust 2011 10.15 | Posodobljeno 12. avgust 2011 10.15 | Piše: Vladimir Jerman

V ljubljanskem UKC je umrl 10-mesečni otrok, bojda je bil povsem shiran

Hiša žalosti
MIRNA PEČ, LJUBLJANA – Dr. Ivan Vidmar, predstojnik kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo ljubljanskega UKC, je za Radio Krka potrdil, da je v njihovi intenzivni enoti umrl 10-mesečni otrok: »Vzrok smrti je bila zastrupitev krvi, kot po slovensko imenujemo septični šok. Kaj so bile pravzaprav okoliščine, da je prišlo do te zastrupitve krvi, ne moremo z gotovostjo trditi. Šele obdukcija bo pokazala, ali je bil otrok slabo prehranjevan ali pa je v ozadju kakšno drugo obolenje presnovne narave. Vse opcije so nekako odprte in jih moramo primerno obravnavati.«

Sumi in ugibanja

V javnosti je zakrožil podatek, ki pa ga dr. Vidmar v svoji izjavi ne omenja, da je nesrečni otroček pri desetih mesecih tehtal – zares grozljivo – komaj tri kilograme in pol. Na zdravljenje v Ljubljano naj bi ga pripeljali iz Zdravstvenega doma Novo mesto. Nekaj je moralo biti z njim že na pogled precej sumljivega, saj so bili o otroku, ki je umrl v torek zvečer v Ljubljani, že podnevi obveščeni tudi novomeški policisti. Tamkajšnja tiskovna predstavnica Alenka Drenik je dejala, da je preiskovalna sodnica odredila izdelavo izvedenskega mnenja o otrokovi smrti: »Izsledki preiskave bodo predvidoma znani v naslednjih dneh. Medtem pa novomeški kriminalisti ugotavljajo okoliščine, zbirajo obvestila in o ugotovitvah obveščajo pristojno tožilstvo.«

Spokojna vasica

Možnost, da je otrok umrl zaradi podhranjenosti, je v povezavi s podatkom o vegetarijanskem načinu prehranjevanja sedemčlanske družine Saje razvnela razpravo na spletnih forumih o zahrbtnih smrtno nevarnih pasteh, ki se jim izpostavlja vsakdo, kdor odklanja meso v prehrani. Pozabljajo pa, da niti 10-mesečni otroci mesojedih staršev še ne morejo pojesti prav veliko zrezkov in pečenk!

Sajetovi živijo v lepem domu na robu Velikega Kala v občini Mirna Peč. V hiši žalosti smo izvedeli le to, da se je otrokova družina začasno umaknila drugam, med Kalanci pa še, da so se Sajetovi res prehranjevali drugače, a tragedije, ki se je zgodila, ne bi nihče niti najmanj pričakoval. Mama je rodila doma, a jo je obiskovala patronažna sestra. Otroka je še dojila. Rojstvo otroka so prijavili na upravni enoti, bil je zdravstveno zavarovan, imel je celo potni list, s katerim je z vso družino potoval na 10-dnevne počitnice v srednji Dalmaciji. Pravkar so se vrnili od tam. Se je otrok morda na Hrvaškem zastrupil ali nalezel usodne bolezni? O očetu in mami povedo, da sta visoko izobražena, razgledana in skrbna, otroci pa urejeni in lepo vzgojeni. Da je smrtna kosa zamahnila na tako krut način, Veliki Kal močno obžaluje in s Sajetovimi globoko sočustvuje.
Zdravniki o prehrani otrok

Da indici resno kažejo na možnost, da je 10-mesečni Sajetov otrok iz Velikega Kala umrl zaradi neprimernega hranjenja, bi smeli sklepati tudi po tem, da so v UKC sklicali novinarsko konferenco o pravilni prehrani otrok. Predstavila sta jo predstojnik Kliničnega oddelka za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko Pediatrične klinike Rok Orel in predstojnik Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike Ivan Vidmar, sodelovali sta še strokovnjakinji s področja prehrane Marjeta Sedmak s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko Pediatrične klinike ter vodja Službe za dietoterapijo in bolniško prehrano Pediatrične klinike Nataša Fidler Mis.
Deli s prijatelji