SOČA

Po Vasjevi smrti: Soča bi morala biti zaprta

Objavljeno 08. maj 2013 11.43 | Posodobljeno 08. maj 2013 11.45 | Piše: Mihael Korsika

Ponedeljkova smrt Vasje Sivca izpostavila neurejene razmere na reki.

Raft se je prevrnil pri Šilčku. Foto: Črt Majcen

BOVEC – Dan po tragični in nepotrebni smrti 33-letnega Vasje Sivca iz vasi Ladra pri Kobaridu je celotno Posočje zavito v črnino. Postal je letošnja prva žrtev čarobne Soče. Prebivalci in lokalni strokovnjaki z enega najlepših koncev Slovenije, ki živi od turizma, so namreč prepričani, da je njegova smrt posledica neurejenih in kaotičnih razmer na področju organiziranih spustov z raftingi.

Prepovedi ni bilo

Na tragično smrt se je odzvalo tudi gospodarsko interesno združenje raftarjev Dolina Soče. »Včeraj je bila Soča visoka in deroča. V spodnjem delu toka je bila zato še bolj nevarna. Splošno opozorilo o prepovedi plovbe na tem odseku včeraj ni bilo izdano. Tako nihče od nas ni imel rdeče luči in smo se o tem odločali po lastni presoji,« opozarja predsednik združenja Adis Hrovat.

Ob tem dodaja, da merilniki vodostaja, za katere je odgovorna agencija za okolje, v Logu čez Sočo ne merijo realnega stanja. »Zaradi posega v strugo rek Soča in Boka, ki je posledica sanacije lanskih poplav, merilniki kažejo drugačen pretok vode, kot je v resnici. Na podlagi izkušenj iz prejšnjih let smo opazili veliko razliko med podatki, do katerih dostopamo z njihove uradne spletne strani, in dejanskim stanjem, s katerim se soočamo na reki,« še pravi Hrovat. Na dan nesreče je vodostaj kazal dobrih 52 kubičnih metrov, medtem ko so izkušeni raftarji in kajakaši ocenili, da je bil okoli 100 kubikov.

Opazovanje reke in spremljanje njenega vodostaja sta tako za varnost na reki po njegovih besedah ključnega pomena. »Soča je vzela že preveč življenj. Zato se športne agencije borimo, da se na vseh vstopno-izstopnih mestih postavi jasne oznake, ki plovbo na določenem odseku dovoljujejo oziroma prepovedujejo. Zavedati se moramo, da se na reko neorganizirano odpravljajo tudi turisti, ki njenih pasti ne poznajo. V interesu vseh treh občin bi moralo biti, da se podobne nesreče ne dogajajo več. In že s preprostimi tablami na vseh vstopno-izstopnih mestih bi se lahko žalostnim zgodbam izognili,« so prepričani na združenju.

»Občina lahko pobira karte za aktivnosti na reki, medtem ko nihče ne poskrbi za opozorilne table,« se strinja član komisije za divje vode pri Zvezi reševalcev iz vode Slovenije in vodnik rafta Peter Naskovič.

Nemogoče razmere

Čeprav prepovedi uradno ni bilo, pa je končna odločitev o spustu po brzicah reke v rokah vodnika rafta. Dan po nesreči ob Soči nismo srečali niti enega vodnika, ki bi bil pripravljen v takih razmerah turiste peljati na spodnji del reke.

Hkrati pa je res, da se vodniki vedno težje preživljajo, saj sezona traja le štiri mesece. »Prva dva meseca odplačujejo dolgove iz zime, nato pa v dveh mesecih naredijo zalogo na naslednjo zimo. Pri organizatorjih prevozov niso zaposleni, medtem ko so za eno vožnjo, ki se lahko konča s smrtjo, plačani nekje med 30 in 50 evri. Spomladi denarja zmanjka in marsikdo je za tistih nekaj evrov, ki pomagajo preživeti, pripravljen tvegati malce več,« je ocenil eden izmed vodnikov, ki pa ni hotel biti imenovan. Vodniki čolnov, ki morajo sami plačevati za licence, so tako prepuščeni neurejenim razmeram. Vasja je to plačal s svojim življenjem. »To stanje traja že 20, 30 let, ljudje pa po nepotrebnem umirajo,« je v solzah dejal Vasjev sosed. Koliko časa še?

Imel mednarodno licenco

Vasja Sivec je imel po naših podatkih slovensko licenco za reševalca iz divjih voda, vendar se informacije o tem razlikujejo, medtem ko ni imel slovenske licence za vodnika rafta. »Tega fanta ni na nobenem spisku. Zagotovo ni opravljal tečaja za vodnika ratfa po sedanjem programu, nimamo podatka, da bi bil prisoten na katerem tečaju,« je povedal predsednik Rafting zveze Slovenije Uroš Lovrenčič. Po besedah člana komisije za divje vode pri Zvezi reševalcev iz vode Slovenije Petra Naskoviča pa je Vasja imel mednarodno licenco za vodnika čolna.

Tik pred ciljem

Vasja Sivec je nemška zakonca peljal na spodnji del reke. Avanturo so začeli pod slapom Boka, pot pa bi morali končati pred mostom v Trnovem ob Soči. Nesreča se je zgodila približno 800 metrov pred ciljem. Pri kraju, imenovanem Šilček, so naleteli na skalo, zaradi katere se je čoln prevrnil. Turista in vodnika naj bi se držali rafta, ko jih je reka nosila navzdol. Ko so prišli do varnejšega mesta, približno 400 metrov od prevrnitve, je Vasja Nemcema naročil, naj splavata na desni breg reke Soče, kar jima je tudi uspelo. »Oba nemška državljana sta nato izgubila vizualni stik z vodnikom rafta, ki se je z rokama držal za vrv okoli plovila (plaval proti Trnovemu ob Soči) ter se najverjetneje podal reševati raft,« so sporočili iz policije. Raft so našli pred mostom v Trnovem ob Soči, medtem ko so reševalci čez dobri dve uri našli tudi Vasjevo truplo več kot kilometer nižje ob reki. Spomladi denarja zmanjka in marsikdo je za tistih nekaj evrov, ki pomagajo preživeti, pripravljen tvegati malce več.

Deli s prijatelji