TRESENJE TAL

Po rušenju dimnikov se je še treslo, vinarji svarijo

Objavljeno 01. november 2015 19.45 | Posodobljeno 01. november 2015 20.30 | Piše: Mo. S.

Iz jedrske elektrarne so sporočili, da potres ni vplival na njihove sisteme in opremo.

Potres z magnitudo 6,6 je stresel Turčijo

BREŽICE, LJUBLJANA – Po potresu, ki je zjutraj prestrašil mnoge Slovence, so se tla na območju Brežic danes stresla še nekajkrat, nazadnje ob 13.24, ko so izmerili magnitudo potresnega sunka 1,1, in potem še ob 18.01, ko je magnituda znašala 0,7.

Vseh devet sunkov, ki so sledili po jutranjem tresenju, se je torej zgodilo nekaj kilometrov jugozahodno od Brežic, od koder po poročanju nekaterih slovenskih medijev prihajajo poročila o nekaj porušenih dimnikih. Tudi naši bralci iz skoraj vseh delov države potrjujejo, da so potres čutili.

V Nek mirno

Mnoge pa je verjetno zaskrbelo tudi dejstvo, da bi tresenje tal lahko ogrozilo Nuklearno elektrarno Krško (Nek), za katero je sicer že od samega začetka znano, da je postavljena na geološki prelomnici. A v elektrarni mirijo. Potres so seveda zaznali tudi instrumenti v sami elektrarni. »Pregledi, ki so bili izvedeni po potresu, so potrdili, da ta ni vplival na sisteme in opremo elektrarne. Elektrarna še naprej zanesljivo in varno obratuje s polno močjo,« so v zvezi s tem zapisali na svoji spletni strani.

V nasprotju z jedrsko elektrarno pa so na učinke potresa opozorili vinarji. Vinogradniško, turistično in kulturno društvo Cerklje ob Krki je na facebooku tako svetovalo, naj vinogradniki in kletarji po svojih kleteh preverijo cisterne in v njih pokrove, ali so se ti slučajno potopili na dno.

Kako ste doživeli potres? Uporabite spodnji obrazec.

Deli s prijatelji