PRERAČUNLJIVO?

Po poletni rezidenci Bavčar pred upniki zaščitil še hišo v Murglah

Objavljeno 12. marec 2013 17.30 | Posodobljeno 12. marec 2013 14.31 | Piše: T. L.

Na hišo v Murglah, ki jo je Igor Bavčar leta 2008 prepisal na soprogo, je po novem vpisan zemljiški dolg, s čimer je zavarovana pred upniki in organi pregona.

Igor Bavčar

LJUBLJANA – Igor Bavčar je pred upniki in organi pregona zavaroval svojo hišo v Murglah. Hišo je leta 2008 prepisal na soprogo, po novem pa je nanjo vpisan še zemljiški dolg. Po poročanju Dnevnika je bila nepremičnina zavarovana konec decembra lani, natančneje 24. decembra, torej tedaj, ko je sodišče zavrnilo Bavčarjev ugovor na zanj obremenjujočo obtožnico v zadevi Bavčar-Šrot. 

In zakaj vpis zemljiškega dolga? Ker ima tožilstvo pri morebitnem odvzemu premoženja, na katero je bil predhodno vpisan zemljiški dolg, zvezane roke. Luknje v zakonodaji mu onemogočajo izbris tega redko uporabljenega instrumenta zavarovanja dolga. Lastnik nepremičnine bi lahko namreč zemljiško pismo spravil v bančni trezor in s tem preprečil rubež nepremičnine oziroma odvzem kupnine od njene prodaje.

Bo država izpodbijala prepis?

Odgovor na vprašanje, zakaj je bil na hišo v Murglah pred tedni vknjižen še 360.000 evrov velik zemljiški dolg, bi se lahko skrival v zemljiški knjigi, razkrivajo še v časniku. Zakonca Bavčar sta namreč jeseni 2008 pri prepisu uporabila darilno pogodbo in zato bi lahko država prepis (čeprav je bil izveden pred več kot štirimi leti) hipotetično celo izpodbijala. Na sodišču bi jima morala dokazati, da je do prepisa hiše prišlo z namenom, da ne bi do nje prišli upniki, je razložil eden od pravnih strokovnjakov.

Bavčar pravi, da ga v Murglah ni več

In kaj pravi na vse skupaj Bavčar? Na vprašanje, ali je do vpisa zemljiškega dolga prišlo na njegovo pobudo in ali je bila poteza povezana s pravnomočnostjo obtožnice v zadevi Bavčar-Šrot, je odgovoril: »Ne, me pa resnično zanima, kako sploh bi, glede na vaše poznavanje kazenske zakonodaje, to lahko bilo povezano z obtožnico?« Obenem je zavrnil informacije, da bi še vedno bival v hiši v Murglah.

Po poletni rezidenci Bavčar pred upniki zaščitil še hišo v Murglah

Medtem ko je do Bavčarjeve »poletne rezidence« v Starem trgu pri Ložu, kjer ima trenutno prijavljeno stalno prebivališče, že leta 2010 v vprašljivih okoliščinah prišel njegov sorodnik Evgenij Komljanec, je zdaj pred upniki varna tudi hiša v Murglah, ki stoji blizu domovanj Milana Kučana in Janeza Stanovnika. Bavčarjeva nepremičnina je po podatkih Geodetske uprave RS (Gurs) vredna 442.658 evrov, je pa v Bavčarjevi lasti že od 90. let prejšnjega stoletja, poroča Dnevnik. Oktobra 2008 jo je prepisal na soprogo Ljudmilo Hoertner Bavčar, torej le nekaj mesecev, preden se je razkrilo Bavčarjevo lastništvo v koprskem holdingu.

 

Deli s prijatelji