VESELI DAN

To po novem vključuje minimalna plača

Objavljeno 24. november 2015 19.45 | Posodobljeno 24. november 2015 19.45 | Piše: STA, T. L.

Poslanci so potrdili redefinicijo minimalne plače, s katero se iz nje izločajo dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo.

LJUBLJANA – V DZ so poslanci danes soglasno izglasovali spremembo definicije minimalne plače, s katero se iz nje izločajo dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo. Predlog, ki ga je podprla tudi vlada, je razburil delodajalce.

Vesel dan: odpravlja se neenaka obravnava

Kot je v ponedeljek pred poslanci ponovila predstavnica predlagateljev redefinicije minimalne plače, izvršna sekretarka za ekonomsko področje pri ZSSS Andreja Poje, je to za prejemnike minimalne plače velik dan, »saj se s sprejemom novele po 20 letih odpravlja neenaka obravnava delavcev, ki opravljajo svoje delo v neugodnem delovnem času«.

Uveljavljeno bo načelo, da mora biti tudi delavcem, prejemnikom minimalne plače, priznan in izplačan dodatek za nočno, nedeljsko in praznično delo, ki se bo poleg nadurnega dela dodal na bruto minimalno plačo, je še pojasnila.

Z uveljavitvijo te spremembe se bo Slovenija po besedah Pojetove »vsaj delno približala ureditvi v ostalih državah EU in odločitvam Evropskega sodišča, ki je v preteklosti že večkrat opredelilo, da mora minimalna plača predstavljati plačilo za redno delo, dodatki pa morajo biti izvzeti in dodani nanjo«.

Predlog sprememb ni bil sprejet v dogovoru s socialnimi partnerji

Podobno je povzela tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, ki je poudarila, da je trenutna definicija minimalne plače, če izvzamemo Hrvaško, unikum v Evropi, saj v osnovo vključuje tudi dodatke za delo v posebnih razmerah.

Ob tem je ponovila tudi obžalovanje vlade, da predlog sprememb ni bil sprejet v dogovoru s socialnimi partnerji. »V konstruktivnem socialnem dialogu bo treba najti skupno rešitev za zagotavljanje višine minimalne plače kot podstati za plačno politiko in dostojnost dela ter na drugi strani z vidika stroškov dela kot elementa konkurenčnosti našega gospodarstva,« je poudarila.

Predlog, ki ga je v parlamentarno proceduro s podpisi volivcev vložilo sedem reprezentativnih sindikalnih central, že vse od začetka namreč razburja delodajalce.

Med drugim je Združenje delodajalcev Slovenije že večkrat zagrozilo z izstopom iz socialnega sporazuma, če bo novela zakona o minimalni plači sprejeta. Pričakovati je tudi, da bo državni svet to temo obravnaval v prihodnjih dneh.

Deli s prijatelji